Efectele negative ale celui mai permisiv viciu: tigara electronica

1
De Maria Dima
23 aug. 2019

Vapatul sau fumatul tigarilor electronice pare aproape inofensiv. Varstele celor care se apuca de asta sunt tot mai mici, si numarul localurilor in care sunt permise, tot mai mare. Cine n-ar vrea sa arate ca un dragon prietenos? Asta, alaturi de noutatea absoluta care il inconjoara face ca aceasta activitate sa para din ce in ce mai cool.

Totusi, efectele negative asupra organismului nu mai sunt de mult invaluite intr-un fum de mister. Pericolele sunt de tot felul.

Acest nou trend de pe Instagram ar putea sa-ti afecteze sanatatea mentala

In primul rand, la nivel international, tot mai multi adolescenti sunt ademeniti de practica asta care pare super distractiva.

E o joaca, un factor in plus pentru cat de grozav esti si deschide o gramada de conversatii. Designul modern, arome si fum, ce sa fie rau? Recunosc, toate conteaza atunci cand ai 15 ani. Ca orice altceva nociv, tentatia e mare, vedetele o promoveaza si reclamele sunt misto.

Problema este ca obisnuinta asta care te face sa pari mai interesant te pregateste de fapt pentru o dependenta reala legata de tigarile normale. Deja esti familiar cu gestul si pana la a trece la tigarile normale nu mai e decat un pas.

De curand, in SUA au fost internati 8 tineri a caror stare grava a fost legata de acest factor in comun: vaping-ul. In decurs de o luna, toti au fost spitalizati din cauza problemelor severe de respiratie, tuse serioasa, oboseala. Unii dintre ei prezentau si alte simptome – varsaturi si diaree. Toti au recunoscut ca fumau in mod regulat tigari electronice.

Asemenea cazuri de-a lungul timpului au determinat autoritatile sa ia masuri si sa interzica arome ce se adresau preponderent adolescentilor, ca cele fructate sau inspirate de bomboane sau dulciuri populare. Cu toate acestea, si in momentul de fata exista peste 7000 de arome din care sa alegi.

In al doilea rand, in cazul adultilor, acest fenomen de vapare, propus de multi ca o solutie pentru a te lasa mai usor de tigari si de a le rari, este la fel de inselator.

Gestul de a continua sa fumezi intretine dependenta comportamentala a obiceiului de care te lupti sa scapi. Astfel, majoritatea oamenilor ajung sa le fumeze in paralel. Deci, nu, tigara electronica nu este inclusa pe nicio lista a combaterii dependentei de tutun.

Astrologie: Vicii si patimi nestavilite. Horoscopul placerilor vinovate

Efectele pe termen lung sunt inca necunoscute

Studiile sunt inca in derulare, astfel ca nu putem sti exact care sunt efectele vaparii pe termen lung asupra sanatatii noastre. Cu totii ne-am oprit la faptul ca sunt totusi mai putin nocive decat tigarile obisnuite, si asta pare sa fie de ajuns pentru multi. Am scapat de gudron si de mirosul neplacut al fumului de tigara, si suntem fericiti.

4 mituri despre sanatate auzite in copilarie in care nu mai trebuie sa crezi

O serie de analize conduse de Harvard a ajuns la descoperirea unei chimicale – diacetil – care duce direct la anumite forme de bronsita. La fel, in momentul de fata avem notiuni despre astm si alte boli pulmonare si despre anumite substante cancerigene. Nici dintii si gingiile nu sunt feriti de efectele vaparii, existand acelasi pericol de bacterii, inflamatii si carii legat de tigarile electronice.

Foto: Shutterstock.com