Terapeuta in nutritie, Anca Alungulesei: „Cum slabesti fara sa renunti la placerile tale culinare”

1
De Cristina Tudor
4 ian. 2021

„Pe o scara de la 1 la 10 cat simti ca meriti sa te bucuri de tot ceea ce inseamna greutatea ideala si, implicit o viata sanatoasa?”

Aceasta este intrebarea cu care Anca Alungulesei isi incepe programul de Psiho-Dieta si este, de altfel si intrebarea pe care ne-a adresat-o la finalul acestui material. Anca Alungulesei este terapeut in nutritie, are o expertiza de peste 10 ani in domeniul alimentatiei sanatoase si a creat revolutionara metoda de slabit Psiho-Dieta. De ce revolutionara? Pentru ca este una dintre putinele programe de slabit care te vor invata cum sa traiesti sanatos si sa dai jos din kilogramele in plus, fara sa-ti refuzi nicio placere culinara.

Cum facem asta? Si care a fost momentul care i-a schimbat viata? Am vorbit cu Anca Alungulesei si iata ce am aflat:

Anca Alungulesei, ce inseamna pentru tine o viata sanatoasa?

Daca mi-ai fi adresat aceasta intrebare acum cativa ani, ti-as fi raspuns fara sa stau pe ganduri ca, pentru mine, o „viata sanatoasa” se invarte in jurul farfuriei cu mancare. Acum insa, iti raspund cu aceeasi convingere si incredere ca „o viata sanatoasa” inseamna cu mult mai mult decat o farfurie corecta si echilibrata.

Viata sanatoasa reprezinta un cumul de factori care contribuie atat la definirea conceptului, cat si la sustinerea lui in practica. Pe masura ce trecem prin viata, adica ne maturizam, ne modificam ca structura umana, acumulam experiente diferite si, astfel, nivelul nostru de intelegere se schimba. Ni se schimba de fapt perspectiva pe care o avem despre viata si implicit perspectiva despre ce inseamna viata in conceptul de sanatate.

Asta nu inseamna evident ca ceea ce credeam acum cativa ani despre ideea de „viata sanatoasa” era gresit, ci inseamna doar ca nivelul de intelegere si experimentare este altul in acest moment.

Asadar, acum pentru mine, „o viata sanatoasa” inseamna sa fiu bine cu mine, cu ceea ce sunt eu cu adevarat. Sa fiu autentica si integra, sa ofer, dar sa stiu si sa primesc, sa-mi traiesc viata in concordanta cu gandurile si cu emotiile mele, sa fac alegeri sanatoase pentru corpul meu (includ aici si farfuria cu mancare), astfel incat sa ma simt bine in el si, evident, sa ma raportez la cei din jurul meu cu intelegere, empatie si iubire.

In viziunea mea, toate acestea formeaza conceptul de a duce o viata sanatoasa si implinita. A trai cu sens. Degeaba mananci sanatos si corect daca gandurile si emotiile tale nu se afla in concordanta cu ceea ce simti si transmiti atat tie cat si celor din jurul tau. Din punctul meu de vedere, pentru a duce o viata sanatoasa e nevoie sa ne dezvoltam capacitatea de a fi intr-un sincron perfect minte-suflet-corp si spirit. Si, doar atunci cand creierul ajunge sa fie sincronizat cu inima si, evident, cu stomacul, reusesti sa ajungi la ceea ce cu totii ne dorim, adica acel echilibru intern in care esti bine cu tine si in care intelegi ca atat viata, cat si toate trairile despre viata sunt in tine si nu in exterior.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: Getty Images.