6 tipuri de carbohidrati care ingrasa cel mai mult

1
De Maria Constantin
10 oct. 2022

Nu toti carbohidratii sunt nocivi. Dar unii trebuie, totusi, evitati.

Carbohidratii nu sunt dusmanii tai, chiar daca asa sunt prezentati. Carbohidratii complecsi, precum cei din fructe, legume si din cereale integrale sunt surse excelente de fibre si de multe vitamine si nutrienti. Daca combini aceste tipuri de carbohidrati cu o dieta sanatoasa, poti sa-ti tii sub control glicemia, sa-ti imbunatatesti microbiomul, sa incetinesti procesul de imbatranire si sa-ti atingi obiectivele privind greutatea.

Insa nu toti carabohidratii sunt la fel. Cei complecsi furnizeaza o multime de beneficii, dar cei rafinati sunt foarte procesati, iar alimentele in care se gasesc pot avea un continut mare de zahar. Multi dintre acestia pot contribui la unele probleme de sanatate si la ingrasare. Nutritionistii consultati de Eat This arata care sunt cele mai proaste surse de carbohidrati daca incerci sa slabesti.

Covrigii

Pentru multi constituie un mic dejun rapid si ieftin, dar covrigii sunt una dintre cele mai proaste surse de carbohidrati pentru slabit. „Covrigii sunt echivalentul a cinci-sase felii de paini si cei mai multi oameni nu realizeaza asta”, spune Lisa Young, autoarea volumului „Finally Full, Finally Slim”.

Adaugarea unor topinguri creste, desigur, numarul caloriilor. „Sunt consumati deseori in loc de mic dejun, cu topinguri precum crema de branza, unt de arahide si alte produse hipercalorice”, arata nutritionista Trista Best.

Cereale pentru mic dejun rapid

Multe branduri produc cereale pe care le prezinta ca fiind mai sanatoase decat cele obisnuite, insa e important sa verifici daca au zahar adaugat. „Oamenii asociaza adesea zaharul cu mancarea nesanatoasa, dar cerealele dulci au de obicei mai mult zahar decat o prajitura si este usor sa pui mai multe cereale in bolul tau pentru micul dejun”, explica Dr. Young.

5 cele mai bune surse de carbohidrati benefici pentru femei

Consumul de cereale la primele ore ale zilei poate avea si unele consecinte. „Dimineata e cel mai nepotrivit moment pentru a le manca pentru ca provoaca o crestere rapida a glicemiei”, subliniaza nutritionista Morgyn Clair.

Sucurile acidulate

In privinta celor mai nocive surse de carbohidrati, sucurile acidulate depasesc prajiturile. „Sucurile dulci sunt una dintre cele mai proaste alegeri in opinia mea, fiindca nu ofera alti nutrienti pe langa o doza ridicata de zahar. Mai mult, nu au fibre care sa incetineasca absorbtia zaharului in sange, ceea ce inseamna ca provoaca o crestere rapida a glicemiei”, spune Clair.

Un studiu publicat in International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity a aratat ca sucurile acidulate au contribuit la cresterea in greutate indiferent de nivelul de activitate fizica a subiectilor.

Painea alba

Painea din faina alba, puternic procesata si saracita de principalii nutrienti, poate contribui la acumularea kilogramelor in plus daca este consumata constant. Potrivit unui studiu publicat de British Journal of Nutrition, reducerea consumului de paine alba si adoptarea unei diete mediteraneene au fost asociate cu scaderea in greutate si a grasimii abdominale.

Paste din faina rafinata

In privinta pastelor, problema o reprezinta mai degraba portia decat pastele in sine. „Pastele pot provoca ingrasarea cand sunt consumate in America, nu in Europa, fiindca noi tindem sa mancam portii mai mari”, explica Dr. Young.

Pastele sunt una dintre cele mai nepotrivite alegeri daca incerci sa slabesti, fiindca le lipsesc nutrienti care ajuta la digestie, precum fibrele. „Nu exista fibre in pastele rafinate, de aceea nu ne simtim satui si continuam sa mancam”, arata experta.

Din fericire, exista o multime de variante de paste integrale sau tipuri de paste cu ingrediente alternative, precum nautul sau lintea, care ofera mai multe fibre si mai putini carbohidrati rafinati.

Foto: Instagram/@mariellehaon