Tot ce trebuie sa stii despre legarea trompelor uterine: avantaje si dezavantaje

legarea trompelor uterine
1
De Alice Moisescu
17 mart. 2019

Legarea trompelor uterine reprezinta cea mai sigura metoda de sterilizare a unei femei si, in acelasi timp, o forma permanenta de contraceptie. Iata tot ce trebuie sa stii despre aceasta procedura!

Legarea trompelor uterine reprezinta o procedura chirurgicala prin intermediul careia trompele uterine sunt taiate, blocate sau legate, pentru a impiedica ovulele sa ajunga la uter. Aceasta procedura blocheaza deopotriva si traseul spermatozoizilor, impiedicandu-i sa intalneasca ovulele.

Motivul pentru care Halsey isi ingheata ovulele la varsta de 23 de ani

Dar ce presupune legarea trompelor uterine?

Legarea trompelor uterine poate fi efectuata prin anestezie locala sau generala. Laparotomia (incizie in abdomen) si laparoscopia (introducerea unui gaz cu dioxid de carbon in abdomen) sunt doua dintre cele mai aplicate tehnici pentru sterilizarea feminina.

Care sunt riscurile la care ne supunem daca alegem aceasta interventie?  Dar complicatiile ce pot surveni in urma acesteia?

La fel ca in cazurile majoritare, o interventie de natura chirurgicala aduce dupa sine si riscuri, precum posibilitatea unei infectii sau a perforatiei uterine.

Cum refaci flora vaginala afectata de infectii

Alte posibile riscuri pot fi tulburarile ciclului menstrual si problemele ginecologice.

Acum sa trecem la complicatii: in 1 din 4 cazuri, operatia este incompleta, iar femeia poate ramane insarcinata, pot aparea sangerari excesive, dar si infectii post-operatorii, menstruatia poate deveni neregulata si creste si riscul aparitiei chisturilor ovariene.

Procedura dureaza maxim 30 de minute si se realizeaza sub anestezie (cel mai des generala). Cele mai multe paciente merg acasa in aceeasi zi.

Procedura poate fi efectuata si in timpul nasterii prin cezariana, insa niciodata in timpul sarcinii.

Metodele de legare a trompelor uterine sunt urmatoarele:

SALPINGECTOMIA PARTIALA: o mica portiune din trompele uterine se taie, urmand ca acestea sa fie legate sau cusute.

APLICAREA UNUI CLIPS: se inchide lumenul trompei cu ajutorul unei pense din plastic sau titan.

ELECTROCOAGULAREA: se foloseste curent electric inofensiv, care arde portiuni mici din trompe, pentru a le sigila.

….sau cu ajutorul INELELOR DIN SILICON: o mica portiune din trompa uterina este trasa printr-un inel care o va compresa.

Avantajele si dezavantajele legarii trompelor uterine

Avantaje:

– este o metoda contraceptiva permanenta;

– are eficienta imediata;

– permite spontaneitatea sexuala;

– nu necesita atentie zilnica.

Dezavantaje:

– nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala, inclusiv HIV;

– necesita interventie chirurgicala;

– este o procedura mai complicata decat sterilizarea masculina;

– ar putea sa nu fie reversibila;

– exista posibilitatea aparitie sindromului post legare a trompelor uterine, ceea ce presupune menstruatii neregulate si dureroase, sangerari la mijlocul ciclului menstrual sau chiar lipsa acestuia.

Motivele pentru care intarzie menstruatia si ce e de facut

In concluzie, decizia de a apela la aceasta procedura trebuie facuta dupa ce au fost luati in calcul multi factori, dar si dupa o consultatie la medicul de familie. Studiile arata ca intre 14 si 25% dintre femeile care au apelat la aceasta interventie ajung sa se razgandeasca in privinta dorintei unei viitoare sarcini, decizia din spatele procedurii avand ca argumente tineretea din momentul sterilizarii, eveniment urmator unei sarcini pe care naturala.

Inainte de a apela la legarea trompelor uterine, tine cont si de alte variante contraceptive sau, daca esti intr-o relatie monogama, nu exclude varianta vasectomiei partenerului.

Foto: Shutterstock.com