Cum refaci flora vaginala afectata de infectii

flora vaginala
1
De Alice Moisescu
17 ian. 2019

Plaja, igiena precara, lenjeria intima nepotrivita… toate acestea pot da peste cap echilibrul florei vaginale, iar de aici si pana la aparitia unei infectii e doar un pas.

Insa, ce ii ofera echilibru florei vaginale si o face mai rezistenta la infectii? Asa-numita bacterie ‘lactobacillus’.

Lactobacilii sunt ‘supereroii’ din vagin, care produc acid lactic, scad PH-ul si distrug mediul acid pe care bacteriile rele il prefera. Totodata, anumite specii de lactobacili contribuie la formarea unei bariere protectoare in mucusul vaginal, care la randul sau scade sansele dezvoltarii unor infectii de natura bacteriana.

Cum se formeaza flora vaginala?

La nastere, vaginul fetitelor este colonizat de flora bacteriana, similara cu cea a femeilor adulte. Acest lucru se datoreaza faptului ca hormonii materni persista in organismul bebelusului pret de cateva saptamani.

Atunci cand acesti hormoni dispar, flora vaginala este populata de germeni digestivi sau de germeni ai pielii.

Iar apoi… la varsta pubertatii, data cu aparita estrogenilor, secretiile vaginale sunt in crestere, iar flora vaginala sufera numeroase transformari pana devine a unei femei adulte.

Cum prevenim dezechilibrul florei vaginale?

1. Renunta la lenjerie intima sintetica, la colanti sau la pantaloni mult prea mulati, care nu lasa pielea sa repire. Acest lucru poate favoriza iritatiile si poate da bacteriilor ocazia de a se inmulti.

2. In perioada menstruala, nu folosi tamponul sau absorbantul mai mult decat este recomandat (aproximativ 4 ore).

3. Trateaza tulburarile de naturala hormonala din timpul sarcinii sau al menopauzei.

Cum apar infectiile vaginale?

Ca tot am vorbim despre bacteriile bune, care stimuleaza PH-ul din vagin si distrug mediul acid, acum o sa vorbim si de cele rele.

Bacteriile ‘rele’ au tendinta de a se inmulti, ducand la dezechilibrul fllorei vaginale, mai ales din cauza stresului, a igienei precare sau a celei in exces sau… chiar a adminsitrarii haotice de antibiotice, avertizeaza specialistii.

Ca urmare a acestui dezechilibru, pot aparea numeroase afectiuni, precum cistita sau vaginita.

Cistita, confundata deseori de catre femei cu ‘raceala la ovare’, reprezinta o inflamatie a vezicii urinare, ca urmare a patrunderii bacteriilor prin uretra, canalul prin care este eliminata urina. Aceasta problema afeceteaza numeroase femei din intreaga lume.

Pe de alta parte, nici de vaginita nu scapa nicio femeie, aceasta fiind cea mai comuna cauza pentru secretia vaginala neobisnuita. Nu se stie exact de ce apare vaginita, insa declansarea ei are legatura cu schimbarea pH-ului vaginului. Atunci cand acesta devine alcalin, scade numarul bacteriilor benefice (lactobacili) si creste numarul altor bacterii, ceea ce declanseaza infectia.

Igiena intima: cat de des trebuie sa ne spalam vaginul?

Unul dintre principalii factori care pot cauza dezechilibrul florei vaginale este igiena intima precara, dar si cea efectuata in exces.

De asemenea, incearca sa eviti produsele parfumate, precum gelurile si cremele de dus. Acestea sunt cunoscute pentru efectul nociv asupra sanatatii intime. Curata-te delic cu produse fara parfum sau pur si simplu cu apa calda si un sapun cu pH neutru.

Foto: Shutterstock.com