10 reguli de baza pentru o igiena intima corecta

igiena intima
1
De Alice Moisescu
27 nov. 2018

Igiena intima feminina nu mai este de mult un subiect tabu, insa in continuare se discuta periculos de putin pe aceasta tema.

De ce periculos? Pentru ca lipsa de informare in legatura cu aceasta poate cauza grave probleme de sanatate si poate influenta in mod serios viata sa cuplu.

Desi sunt speculate o sumedenie de metode de ingrijire intima, medicii avertizeaza ca doar cateva sunt recomandate.

In acest sens, noi va amintim cateva reguli de baza pe care le puteti urma cu incredere atunci cand vine vorba de igiena intima:

1. Folositi lenjerie intima din bumbac

Zona intima, mai mult decat oricare alta zona a corpului, necesita lenjerie intima din fibre naturale. Motivul? Pentru ca acest material impiedica inmultirea si raspandirea bateriilor si a ciupercilor intime, lasand pielea sa respire.

Deopotriva, medicii recomanda lenjeria intreaga, cu spate acoperit, in detrimentul celei tanga, pentru ca aceasta nu irita in niciun fel zona intima.

2. Spalati-va doar cu produse speciale create pentru aceasta zona

Nu folositi sapun sau gel de dus normal pentru a va spala zona intima. Acestea ae un PH mult prea mare, care ataca pielea din zona genitala. Indicate si recomandate de catre medici sunt gelurile intime pe baza de tei, musetel sau acid lactic. Ajuta la formarea si imbunatatirea florei vaginale, lasand o senzatie de prospetime zonei voastre intime.

3. Folositi corect tampoanele si absorbantele

Alegeti cu grija tampoanele si absorbantele, in principal in functie de fluxul menstrual si de capacitatea de absorbtie. Doctorii ginecologi nu recomanda folosirea zilnica a servetelelor umede sau a absorbantelor de tip protej slip.

„Acestea au doar rolul de a pastra lenjerie intima curata, si nu de a va feri de bacterii”, spun acestia.

4. Igiena intima inainte si dupa actul sexual este obligatorie

Igiena intima este necesara atat inainte, cat si dupa fiecare act sexual. Regula este general valabila, astfel ca si partenerul tau trebuie sa procedeze la fel.

Medicii recomanda irigatorul. Este usor de folosit si de curatat si este aliatul perfect impotriva infectiilor.

5. Igiena intima se face des

Medicii ginecologi recomanda ca fiecare femeie sa isi faca toaleta intima cel putin de doua ori pe zi. Insa, ideal ar fi ca de fiecare data cand folositi toaleta sa urmeze un scurt ritual de curatare temeinica.

Daca nu aveti timp fizic pentru asta, medicii mai recomanda folosirea unor servetele intime speciale, cu solutie antiseptica, ce ajuta la curatarea si protectia zonei intime impotriva contaminarii cu bacterii.

6. Nu folositi toaletele publice

Colacul scaunului de toaleta din locurile publice contine o sumedenie de germeni si de bacterii. Evitati, asadar, sa va asezati pe toaletele folosite si de alte persoane, iar atunci cand este imperios necesar sa faceti asta, folositi servetele sau hartie igienica aplicata pe colacul vasului de toaleta.

7. Nu folositi lenjeria intima a altcuiva

Oricat de evidenta ar fi aceasta regula, si anume ca nu trebuie sa imprumutati niciun fel de lenjerie intima – sunt femei care inca o incalca. Nu, nu poti face schimb de lenjerie intima nici cu mama, nici cu sora, nici cu prietena cea mai buna. General valabil este si in cazul prosoapeloe sau a altor obiecte de uz intern.

8. Dormiti fara lenjerie intima

Umiditatea si caldura provocata de lenjeria intima favorizeaza aparitia bacteriilor, avertizeaza specialistii. Asadar, noaptea nu este cel mai recomandat sa porti lenjerie intima. Alege, in schimb, o pijama din bumbac, foarte lejera si confortabila.

9. Nu folositi bureti de baie pentru curatarea zonei intime

Folosirea produselor abrazive precum manusile, buretii de baie sau lufa pentru curatare nu face decat sa lezeze pielea sensibila a zonei intime. Folositi apa cu gel intim de curatare.

10. Cum ne stergem corect

Hartia igienica si servetelele intime trebuie sa fie mereu moi si fine. Sensul in care te stergi trebuie, fara exceptie, sa fie DIN FATA SPRE SPATE. In caz contrar, toate bacteriile care se gasesc in zona anusului vor fi transportate catre zona vaginala. Iar asta poate duce la infectii grave ale aparatului genital.

Foto: Shutterstock.com