Cupa menstruala: avantaje si dezavantaje. Tot ce trebuie sa stii inainte sa o cumperi

1
De Cristiana Astefanoaiei
31 oct. 2022

A devenit tot mai populara in ultima perioada! Cupa menstruala are plusuri si minusuri. Cum stii exact daca ti se potriveste?

Daca vrei sa renunti la clasicele absorbante sau tampoane, fie din motive de igiena, ori pentru protectia mediului, cupa menstruala se poate dovedi o alegere potrivita. Totusi, inainte de a o cumpara, trebuie sa cunosti cateva lucruri despre ea, pentru a o folosi in conditii de siguranta, pentru sanatatea ta.

Cupa menstruala are forma unei palnii si scopul ei este de a colecta sangele menstrual, fara a mai folosi produse de unica folosinta. Principalul ei avantaj:  nu trebuie schimbata de mai multe ori pe zi, ci doar la 6-12 ore, in functie de fluxul de sange. De asemenea, un mare punct bonus este faptul ca durata ei de viata poate ajunge si la 10 ani, daca e de calitate si bine intretinuta.

LadyCup LUX vel. S cupe menstruale

LadyCup cupa menstruala, 123 lei, notino.ro

Cum alegi cupa menstruala potrivita pentru tine

Cu atat de multe branduri de cupe menstruale pe piata de astazi, s-ar putea sa te pierzi in marea de optiuni si sa te intrebi pe care ar trebui sa o achizitionezi. Inainte de a te grabi sa iei cea mai populara marca sau cea mai usor de gasit, iata cativa factori pe care ar trebui sa ii iei in considerare, pentru a te asigura ca prima ta cupa este potrivita pentru corpul tau!

Daca ai un col uterin mai inalt, o cupa mai lunga este mai potrivita pentru tine. Daca alegi o cupa menstruala scurta, aceasta se poate ridica in cursul zilei si este posibil sa-ti fie greu apoi sa o scoti, deoarece este mai adanc in canalul vaginal. In cazul in care colul tau este mediu sau scurt, e bine sa iei o cupa mai mica, pentru a se potrivi perfect si a evita disconfortul.

Igiena intima: cum sa te ingrijesti corect si ce e bine sa eviti

1. Verifica-ti colul uterin

Inaltimea colului tau uterin este probabil unul dintre cei mai importanti factori pe care ar trebui sa ii iei in considerare atunci cand alegi o cupa menstruala. Verifica-ti colul uterin in apropierea sau in timpul menstruatiei, cand acesta va fi cel mai jos.

Ridica-te in picioare si adopta pozitia adesea recomandata atunci cand introduci un tampon, sprijinindu-ti unul dintre picioare pe un scaun sau pe tejgheaua din baie. Cu ajutorul degetului, verifica cat de sus trebuie sa ajungi inainte de a simti colul uterin.

Inalt – Daca degetul este introdus pana la capat si nu poti simti colul uterin, ai un col uterin inalt.

Mediu – Daca degetul este introdus pana la a doua articulatie si iti poti simti colul uterin.

Scurt – Daca il poti atinge doar pana la prima articulatie.

2. Determina fluxul de sange

Daca folosesti in prezent produse de unica folosinta, cat de des trebuie sa iti schimbi absorbantul sau tamponul? Poti compara capacitatea tampoanelor obisnuite pe care le folosesti cu capacitatea cupei menstruale. De exemplu, daca folosesti un tampon cu o capacitate de 12 ml timp de 3 ore, poti folosi o cupa menstruala cu o capacitate de 25 ml timp de aproximativ 6 ore!

Fa singura o estimare in functie de frecventa cu care trebuie sa iti schimbi absorbantul, pentru a sti ce volum ar trebui sa aiba cupa.

3. Fermitatea cupei

Daca ai probleme cu vezica urinara, cum ar fi o vezica sensibila, nu vrei o cupa foarte ferma. O cupa ferma poate pune presiune asupra vezicii urinare si iti poate da senzatia ca ai nevoie la toaleta in mod constant. Cupele cu margini extrem de proeminente sunt, de asemenea, nerecomandate, deoarece marginea tinde sa apese destul de ferm pe vezica urinara. O cupa mai moale este recomandata, deoarece nu va apasa inconfortabil pe vezica urinara.

Daca ai un stil de viata activ si muschi vaginali puternici, o cupa mai ferma este mai potrivita. O cupa prea moale poate fi strivita de muschi, ceea ce rupe sigiliul si provoaca scurgeri. O cupa mai ferma isi poate pastra forma in timp ce se afla in interiorul corpului.

4 motive serioase pentru care sa folosesti o aplicatie de urmarire a ciclului menstrual, daca nu o faci deja

4. Alege o cupa menstruala de calitate

Nu este momentul sa faci economie! Fii sigura ca alegi o cupa menstruala din materiale sigure si, de asemenea, verifica sa nu fii alergica la vreun component din materialul folosit. Nu alege cea mai ieftina optiune – nu este nevoie sa o iei pe cea mai scumpa, insa citeste pareri si review-uri inainte de a face achizitia.

Cum se foloseste cupa menstruala

Daca este prima oara cand apelezi la aceasta solutie, e posibil sa vrei sa folosesti si un absorbant sau chilot menstrual, mai ales daca ai un flux puternic. Cand te vei simti in siguranta cu noua ta cupa menstruala o vei putea purta cu lenjeria ta de corp obisnuita.

Inainte de a o introduce in vagin, asigura-te ca te-ai spalat bine pe maini.

Poti folosi un lubrifiant pentru a-ti fi mai usor. Fii relaxata si nu te incorda.

Pliaza cupa si tine-o intr-o mana cu tija indreptata in sus.

Introdu cupa, tine tija sus, in interiorul vaginului, exact asa cum ai proceda cu un tampon. Asigura-te ca e introdusa la cativa centimetri sub colul uterin. Roteste-o usor pana observi ca s-a format un vacuum. Este important sa te simti confortabil purtand-o, practic sa nu simti ca este acolo.

Cum se curata cupa menstruala – ingrijire si igienizare

Cand au trecut cateva ore si crezi ca s-a umplut cupa, spala-te pe maini si asigura-te ca esti curata si uscata. Stai intr-o pozitie care iti permite sa relaxezi complet muschii vaginali.  Probabil ca va trebui sa te ghemuiesti sau chiar sa-ti sprijini piciorul pe scaunul de toaleta pentru a scoate mai usor cupa.

Cand scoti cupa menstruala, trage usor de tulpina pana cand poti ajunge la baza. Strange usor baza cupei (sau introdu degetul aratator alaturi de ea) pentru a elibera etansarea si o poti scoate. Daca vrei sa o refolosesti imediat, e suficient sa arunci sangele si sa o clatesti la chiuveta, apoi o poti reintroduce.

Reteta de salata de morcovi virala pe TikTok. De ce este bine sa o mananci inainte de menstruatie

Totusi, la finalul ciclului menstrual (si imediat dupa cumparare, neaparat) este necesar sa o igienizezi si sa o sterilizezi, pana luna viitoare. Cea mai buna metoda este sa fierbi apa intr-o oala (unele persoane prefera sa pastreze o oala separata intr-un dulap pentru cupa lor menstruala) si sa scufunzi cupa in apa intre 5 si 10 minute.

Vei repeta acest proces inainte de fiecare ciclu, astfel incat cupa ta sa fie pregatita ori de cate ori incepe menstruatia in fiecare luna.

De asemenea, o mai poti curata si cu solutia ta obisnuita de curatare intima. Evita sapunurile parfumate, sapunurile pe baza de ulei, alcoolul, sapunul antibacterian, bicarbonatul de sodiu, peroxidul de hidrogen, detergentul. Daca nu iti cureti vaginul cu ele, nu le folosesti nici pentru cupa menstruala!

Foto: Freepik.com