Uiti lucruri? Principalele motive pentru care iti este afectata memoria

1
De Cristina Tudor
31 dec. 2019

Memoria implica grupuri de neuroni din sistemul nervos central, care sunt structurati in niste retele foarte complexe.

Atunci cand o informatie este procesata, conexiunea dintre anumiti neuroni este potentata si foarte bine conturata, devenind direct proportionata cu durata amintirii. Cu alte cuvinte, aceasta este explicatia pentru care recunoastem doua tipuri de memorie, cea de scurta si de lunga durata .

Uitarea este o functie esentiala a memoriei care ne permite sa functionam eficient ca indivizi in societate. Pierderea memoriei poate afecta major viata si calitatea acesteia fie ca vorbim de evenimentele majore sau nu, de cele recente sau din trecut, cum ar fi cele specifice tulburarilor de tipul Alzheimer.

Exista, insa, si situatii in care uitarea nu reprezinta o ingrijorare, ci mai degraba o usurare. Sunt sute de informatii pe care le primim zi de zi si nu avem nevoie de ele sau pur si simplu uitarea intervine ca un mecanism de aparare, potrivit psihologului colaborator al cotidianului Evenimentul Zilei, Eveline Tibichi-Osnaga.

De exemplu, atunci cand amintirile sunt dureroase nu ni le mai amintim pentru a nu ne crea suferinta in plus. Daniel Schatcter a gasit cele sapte moduri prin care memoria ne poate trada: efemeritate, distractie, blocaj, atribuirea gresita, sugestibilitate, prejudecatile si persistenta.

Primele trei sunt de omitere sau de uitare, iar ultimele patru sunt pacate de comitere care sunt si cele mai complexe.

Efemeritatea este strict legata de deteriorarea memoriei, in special cu amintirea evenimentelor in timp. Aceasta se datoreaza actiunii a doi factori, fie nu ne amintim detalii in legatura cu o anumita situatie, fie reprocesam amintirea si ii aducem mici modificari.

Distractia nu este o eroare la nivelul tinerii de minte, cat una ce tine de selectarea detaliilor care trebuie retinute. Aici intra actiuni precum: ratacirea cheilor, a ochelarilor si a intarzierii la diverse intalniri.

La polul opus al distractiei este blocajul, care apare atunci cand o amintire este depozitata, dar nu mai poate fi accesata.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.