Oamenilor care dezvolta Alzheimer le lipsesc acesti doi antioxidanti esentiali – cum te protejezi

1
De Teodora Tirca
24 aug. 2023

Oamenii al caror creier nu este protejat de acesti doi antioxidanti importanti au mai mari sanse sa dezvolte Alzheimer.

Nu este un secret pentru nimeni ca o dieta sanatoasa aduce o mare varietate de beneficii, de la energie crescuta, la o mai buna sanatate intestinala si multe altele. Iar potrivit unui nou studiu publicat in Journal of Alzheimer’s Disease, anumiti nutrienti ar putea ajuta la protejarea creierului impotriva riscului de Alzheimer, relateaza MindBodyGreen.

Studiind creierul si boala Alzheimer

Pentru acest studiu, cercetatorii de la Rush University Memory and Aging Project au analizat dietele si performanta cognitiva a peste 1.000 de participanti timp de mai bine de un deceniu, uitandu-se in special la aportul de carotenoizi.

Dupa ce studiul a fost finalizat, echipa a observat ca participantii care au urmat dieta MIND (un hibrid intre dieta mediteraneana si DASH, ambele populare pentru beneficiile pentru sanatatea inimii si a creierului) au avut un risc mai mic de Alzheimer, performante cognitive mai mari si mai putine patologii cerebrale legate de Alzheimer decat cei care nu urmau aceasta dieta.

In plus, participantii care primeau cea mai mare cantitate de carotenoizi, sau antioxidantii luteina si zeaxantina, aveau un risc cu pana la 50% mai mic de a face Alzheimer. Participantii al caror creier prezenta neuropatologie Alzheimer aveau niveluri semnificativ mai scazute de luteina, zeaxantina, licopen, tocoferol si retinol – pana la jumatate din cantitatile observate in creierul normal.

Autorii studiului noteaza ca cercetarile lor nu sunt primele care sugereaza ca nivelurile mai mari de luteina si zeaxantina sunt legate de o functie cognitiva mai buna si un risc mai scazut de dementa si Alzheimer, dar acest studiu este primul care demonstreaza legatura dintre deficitul de antioxidanti si boala Alzheimer.

Jennifer Lopez tocmai a dezvaluit care e secretul ei anti-aging la 54 de ani

Ce sa faci in privinta asta

In calitate de profesor si coautor al studiului, C. Kathleen Dorey Ph.D. explica intr-un comunicat de presa: „Aceste rezultate sunt in concordanta cu studiile mari care au constatat ca riscul pentru boala Alzheimer a fost semnificativ mai mic la cei care au consumat diete bogate in carotenoizi sau au avut niveluri ridicate de luteina si zeaxantina in sange”, adaugand: „Nu numai asta, dar credem ca dietele bogate in carotenoizi ajuta la mentinerea creierului in forma maxima la orice varsta”.

Acest lucru se intampla deoarece creierul este vulnerabil la daune oxidative cumulative, dar acestea pot fi prevenite cu ajutorul antioxidantilor prezenti in alimentele sanatoase.

Pentru a te asigura ca obtii doza optima de carotenoizi, luteina, zeaxantina si multe altele, este o idee buna sa investesti intr-un supliment alimentar de calitate cu antioxidanti, pentru a acoperi eventualele carente.

carotenall-jarrow-formulas [1]

CarotenAll, Mixed Carotenoids Complex, Jarrow Formulas, 119,99 lei, redus de la 164,37 lei, suplimenteoriginale.ro

Si cand vine vorba despre alegeri alimentare, asigura-te ca mananci multe fructe si legume colorate, bogate in antioxidanti.

Foto: depositphotos.com