Cum iti poti reduce riscul de Alzheimer in 7 pasi

1
De Cristina Tudor
1 oct. 2022

Specialistii au stabilit cum se poate reduce riscul de a face Alzheimer, in ciuda faptului ca nu este exact cunoscuta cauza declansarii acestei boli.

Un lucru este cert: un stil de viata sanatos poate ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a maladiei Alzheimer.

Boala Alzheimer, cea mai frecventa forma de dementa, se caracterizeaza prin acumularea a doua tipuri de proteine in creier: incurcaturi neurofibrilare si placi amiloid-beta. In cele din urma, Alzheimer ucide celulele creierului si ia viata oamenilor.

Iata cum reduci riscul de Alzheimer

Protejati-va de daunele inflamatiei cronice!

Stiinta a demonstrat ca inflamatia cronica, de grad scazut, se poate transforma intr-un ucigas tacut care contribuie la boli cardiovasculare, cancer, diabet de tip 2 si alte afectiuni, precum maladia Alzheimer, potrivit expertilor de la Harvard Medical School.

Ce cauzeaza Alzheimer?

Specialistii nu au stabilit, inca, foarte clar, cauzele declansarii Alzheimer. „Pentru 1% din toate cazurile, exista trei gene care determina definitiv daca veti avea sau nu Alzheimer si toate trei sunt legate de productia de beta-amiloid, care in aceste cazuri este probabil cauza bolii Alzheimer”, spune dr. Gad Marshall, director medical asociat al studiilor clinice la Centrul pentru Cercetare si Tratament Alzheimer de la Spitalul Brigham and Women`s, afiliat la Harvard.

„Pentru celelalte 99%, amiloidul si proteinele tau sunt strans asociate cu Alzheimer, dar multe lucruri pot contribui la dezvoltarea simptomelor, cum ar fi inflamatia la creier, factorii de risc vascular si stilul de viata”, a mai precizat dr. Marshall.

Se estimeaza, in 2015, ca 46,8 milioane de oameni din intreaga lume traiesc cu boala Alzheimer, ceea ce reprezinta o crestere considerabila de la 35,6 milioane, in 2010. Ingrijorator este ca Alzheimer’s Disease International se asteapta ca acest numar sa se dubleze la fiecare 20 de ani, asa ca este foarte important ca modalitatile de reducere a riscului in populatie sa devina foarte cunoscute si sa fie implementate.

Intelegerea stiintifica a dementei s-a schimbat abia recent, de la cea a unei boli tarzii la cea a unui proces pe tot parcursul vietii, care este afectat de factori de-a lungul intregii vieti.

O analiza recenta a constatat ca pana la jumatate din riscul pentru boala Alzheimer se datoreaza unor factori potential modificabili. Efectul acestor factori poate fi redus considerabil, fie prin modificarea stilului de viata, fie prin asigurarea faptului ca tulburarile precum depresia si diabetul nu raman nedetectate si netratate.

7 cai pentru a reduce riscul aparitiei Alzheimer

1. Detectati si tratati depresia

Desi nu stim, inca, in ce mod poate fi prevenita eficient depresia, este cunoscut faptul ca multi oameni cu depresie nu beneficiaza de un tratament adecvat si ca, lasata netratata, aceasta problema poate creste semnificativ riscul de aparitie a bolii Alzheimer. Legaturile dintre depresie si dementa sunt complexe. Multe functii cognitive, cum ar fi atentia, memoria si planificarea pot fi afectate in depresie, iar la pacientii mai in varsta, poate fi neclar daca o problema cognitiva este un simptom al depresiei, dementei sau ambelor.

Se crede ca depresia netratata poate creste semnificativ riscul pentru boala Alzheimer – de exemplu, studiul MIRAGE a gasit o asociere semnificativa intre depresie si boala Alzheimer, sunt de parere specialistii de la Cambridge.

Citeste continuarea pe Eva.ro.

Foto: Freepik.com.