Stresul poate creste riscul de aparitie a bolii Alzheimer in cazul femeilor, potrivit unui nou studiu

1
De Georgiana Dorobantu
18 mai 2023

Femeile se simt mai stresate decat barbatii, arata studiile si sondajele.

Un sondaj realizat in anul 2021 de LinkedIn a descoperit ca 74% dintre femei se confrunta regulat cu un nivel ridicat de stres la locul de munca, un numar semnificativ mai mare decat in cazul barbatilor. Un alt studiu separat a descoperit ca femeile care au copii sunt cu 23% mai predispuse sa sufere de burnout din cauza stresului, comparativ cu barbatii.

Femeile sunt de doua ori mai predispuse decat barbatii sa dezvolte Alzheimer

Stim deja ca stresul are capacitatea de a afecta puternic sanatatea, iar un nou studiu demonstreaza ca stresul ar putea sa creasca riscul femeilor de a dezvolta boala Alzheimer.

Femeile sunt de doua ori mai predispuse decat barbatii sa dezvolte Alzheimer, care este cel mai des intalnita forma de dementa, ce afecteaza peste 6 milioane de persoane numai in Statele Unite, potrivit Asociatiei Alzheimer, citata de Medical News Today.

Chris Hemsworth accepta tot mai putine roluri dupa ce a descoperit ca e predispus genetic la boala Alzheimer

Desi specialistii sunt de parere ca aceste statistici sunt firesti, avand in vedere ca femeile traiesc mai mult decat barbatii, un nou studiu a demonstrat ca stresul ar putea fi un alt motiv important.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea de Medicina din Washington, care au realizat studiul, stresul creste nivelul din organism al unei substante numite beta-amiloid, o proteina care formeaza placi la nivelul creierului, in cazul celor care sufera de Alzheimer.

Unele cercetari au descoperit ca schimbarile hormonale care apar odata cu menopauza pot creste riscul de Alzheimer in cazul femeilor, insa studiul recent se concentreaza asupra stresului si efectelor sale asupra creierului.

Specialistii au descoperit o legatura directa intre stres si boala Alzheimer, in cazul femeilor

Dr. John Cirrito, co-autor al studiului si profesor in cadrul Departamentului de Neurologie in cadrul universitatii, considera ca stresul poate avea un impact asupra riscului femeilor de a dezvolta Alzheimer. O legatura directa a fost descoperita, spun specialistii, desi nu este inca pe deplin inteleasa.

Cum iti poti reduce riscul de Alzheimer in 7 pasi

„Multe alte studii au demonstrat ca femeile sunt mai predispuse sa fie stresate. Acest stres este asociat cu o crestere a riscului de a dezvolta boala Alzheimer, iar femeile au un risc mai mare de a suferi de Alzheimer”, a declarat medicul pentru Medical News Today.

„Suntem primii care am facut legatura intre aceste riscuri. Cu toate acestea, pot fi multe alte motive care fac legatura dintre stres, femei si boala Alzheimer, inclusiv corelationale, comorbiditatile si stilul de viata”, a adaugat specialistul.

Descoperirea este importanta pentru dezvoltarea de noi optiuni de tratament, diferite pentru femeie si barbati

Pentru a-si demonstra teoria, cercetatorii au folosit soareci pentru a analiza efectele stresului asupra nivelului de beta-amiloide din hipocampus, zona creierului afectata in stadiile timpurii ale bolii Alzheimer. Desi femelele si masculii de soareci au fost supusi la acelasi nivel de stres timp de trei ore, femelele au avut la final un nivel semnificativ mai mare de beta-amiloid. Nivelurile au crescut cu pana la 50% in cazul femelelor de soarece in primele doua ore si au ramas ridicate, in timp ce numai 20% dintre masculii de soarece au avut un nivel usor ridicat de beta-amiloid.

Este normal sa uiti? In ce situatie problemele de memorie pot fi primul semn de Alzheimer

„Nu este posibil sa extrapolam cu siguranta ca aceste raspunsuri diferite la stres in cazul soarecilor se aplica precis si in cazul oamenilor”, a spus medicul Emer MacSweeney. „Cu toate acestea, explicatia fiziologica in cazul soarecilor este interesanta si ar putea oferi, cel putin partial, explicatia pentru diferenta de gen dintre riscul femeilor si al barbatilor de a dezvolta Alzheimer”, a continuat specialistul.

„Descoperirea este, prin urmare, importanta in cercetarile farmaceutice ulterioare pentru dezvoltarea de noi optiuni de tratament, care ar putea diferi de la barbati la femei”, a adaugat MacSweeney.

Foto: depositphotos.com