Un efect major al consumului de varza kale, conform unui nutritionist

varza kale beneficii
1
De Roxana Dobrita
10 sept. 2021

Varza kale este benefica pentru multe lucruri, inclusiv pentru sanatatea inimii!

Varza kale este un superaliment deja recunoscut, iar cand te uiti la valoarea sa nutritionala, intelegi si de ce. Contine vitamine importante, fibre si antioxidanti si ne poate ajuta sa luptam impotriva racelilor, imbunatateste sanatatea oaselor si chiar si aspectul parului. 

Un efect secundar major al consumului de kale este ca imbunatateste sanatatea inimii datorita nivelului ridicat de Vitamina K. 

“De fapt, o portie de varza Kale cruda contine aproape 100% din necesarul nutritional de vitamina K, in vreme ce o portie de varza kale gatita contine de patru ori mai mult!”, spune Amy Goodson, medic nutritionist si autor al cartii, The Sports Nutrition Playbook. Prin comparatie, o portie de salata iceberg contine doar 11% din necesarul nutritional de vitamina K. 

Cum iti protejeaza varza kale inima

Vitamina K este cruciala pentru procesul de coagulare al sangelui, intareste oasele si reduce riscul aparitiei de boli cardiovasculare. 

O cauza majora a bolilor de inima este calcifierea sistemului vascular, care poate duce la artere blocate si intarite. Conform Harvard Health, vitamina K ajuta la productia de proteine MGP, care previn calcifierea arteriala. 

“In plus, vitamina K micsoreaza tensiunea arteriala prevenind mineralizarea, adica depunerea de minerale in artere. Astfel, inima pompeaza mai usor sangele in tot corpul”, spune Goodson. 

Desi vitamina K este benefica pentru toata lumea fara exceptie, un studiu din 2017 a dezvaluit ca acest lucru este adevarat mai ales pentru pacientii cu risc crescut si cei cu probleme de rinichi. Acelasi studiu a concluzionat si ca vitamina K va fi si mai benefica pentru inima daca o consumi in acelasi timp cu vitamina D. 

Cum consumi varza kale

Daca iti place gustul verzei kale, poti introduce acest superaliment in omletele de dimineata sau ca baza pentru gnocchi. 

Daca vrei sa te bucuri de beneficiile sale, dar nu-ti place la gust, o poti “ascunde” in smoothie-uri proteice cu fructe si lapte sau in sosurile pentru paste. Varza kale poate fi si sotata si folosita ca topping pentru pizza. 

Oricum ai alege sa o consumi, te vei bucura de beneficii nenumarate de la o singura portie. 

Concluzia

Multi cercetatori sunt de acord ca pentru a determina exact ce cantitate de vitamina K ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare e nevoie de mai multe studii. Ce putem concluziona din studiile existente e ca pe langa o dieta sanatoasa, sport regulat si reducerea stresului, nivelul mare de vitamina K din varza kale ne poate ajuta sa ne protejam inima. 

Foto: Pexels.com