Un nutritionist cunoscut: „Acest aliment ingrasa mai mult decat zaharul”

1
De Cristina Tudor
25 iun. 2020

Este considerat sanatos, dar excesele iti vor afecta serios silueta.

Mierea de albine ingrasa. Desi este perceputa drept un produs cu valente exclusiv pozitive, in realitate mierea reprezinta o “capcana dulce”.

”Dincolo de miturile legate de miere in ceea ce priveste sanatatea,as vrea sa va atrag atentia asupra impactului ei asupra siluetei,” atrage atentia medicul nutritionist Mihaela Bilic care ofera si explicatia, mai jos:

Mierea este un dizaharid cu compozitie IDENTICA cu cea a zaharului, adica contine molecule de glucoza si fructoza. Daca in structura zaharului aceste molecule sunt legate intre ele, in cazul mierii ele sunt libere, prin urmare organismul nostru le absoarbe fara niciun consum energetic

Cu alte cuvinte, daca pentru zahar e nevoie de un efort minim al metabolismului pentru a desface dizaharidele in monozaharide, in cazul mierii hidroliza dintre moleculele de glucoza si fructoza este deja facuta de albine.

De ce ingrasa mierea

Mierea este un produs cu putere de indulcire mai mare decat a zaharului, se absoarbe mai repede in sange si are un indice glicemic mai mare (105 fata de 90 pentru zahar). In consecinta mierea declanseaza o descarcare mai mare de insulina din pancreas si ingrasa mai mult!
Din punct de vedere energetic, comparate la greutate egala, mierea are mai putine calorii fata de zahar (3 cal/g fata de 4 cal/g). Insa diferenta e compensata din plin prin consistenta mierii: fiind foarte densa este mai grea, deci la volume egale va contine mai multe calorii.Pentru ca este lichida, mierea de albina ocupa mai putin spatiu fata de cristalele de zahar, asa ca trebuie considerata un “zahar topit”.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.