Femeile din Londra au fost intrebate ce ar alege daca ar fi singure intr-o padure: sa se intalneasca cu un urs sau cu un barbat? Raspunsurile date de ele trag un semnal de alarma

1
De Alice Papuc
13 mai 2024

Trista realitate: cele mai multe femei simt ca sunt mai putin predispuse sa fie ucise de un urs intr-o padure, decat de un barbat pe care l-au refuzat sau chiar de un barbat complet necunoscut.

Violenta sexuala este un subiect tot mai dezbatut pe social media, iar un videoclip incarcat pe contul de TikTok “SCREENSHOT” a devenit viral, adunand peste 137 de milioane de vizualizari si peste 57.000 de comentarii de la oameni din toate colturile lumii.

@screenshothq

The question of being stuck in a forest with a man or a bear is circulating on TikTok right now and sparking some interesting conversation…. we know what our answer would be 🐻🌳 #manvsbear #tiktok #tiktoktrend #trending #challenge #streetinterview #voxpop

♬ Terror Music (Scary Song) – IMPERIUM RECORDS

Femeile au fost intrebare ce ar alege daca ar fi singure intr-o padure: sa se intalneasca cu un urs sau cu un barbat?

Un experiment social s-a filmat in Londra, femeile fiind intrebare ce ar alege daca s-ar afla singure intr-o padure: intalnirea cu un urs sau cu un barbat necunoscut? Din cele opt femei pe care le-a intervievat, sapte au raspuns ca ar prefera sa intalneasca un urs.

O femeie a sustinut ca barbatii sunt „mai infricosatori” decat ursii. Alta a spus ca stie ca ursii nu ataca intotdeauna daca te vad mergand singura. O alta femeie a impartasit: „Depinde de ce barbat, dar probabil as prefera sa ma intalnesc cu un urs.”

Concluzia videoclipului trage un semnal de alarma important: chiar daca ursii sunt fara indoiala mult mai puternici si mai rapizi decat orice barbat de pe Pamant, majoritatea femeilor cred ca ar fi mai in siguranta daca ar intalni vreodata un urs.

Statisticile sunt ingrijoratoare

Cei 750.000 de ursi negri care locuiesc in America de Nord ucid, in medie, mai putin de o persoana pe an. Cei care ataca o fac, de cele mai multe ori, ca mijloc de autoaparare, atunci cand cred ca un om le incalca teritoriul sau daca isi protejeaza puii.

Potrivit RAINN, 1 din 6 femei americane a fost victima unei agresiuni sexuale (fie o tentativa, fie o actiune dusa pana la capat) in timpul vietii.

Peste jumatate din femei (53%) au raportat ca au experimentat violenta sexuala, in comparatie cu 29% dintre barbati, conform datelor CDC.

“Daca te-ar ataca un urs, macar oamenii din jur te-ar crede”

Un alt semnal de alarma este reprezentat de repercusiunile violentei de gen. O utilizatoare de TikTok deschide subiectul cu privire la incarcarea agresorilor si la modul in care este luata (sau nu) in serios aceasta fapta.

Conform statisticilor, doar 6% dintre barbatii care au agresat sexual femei petrec vreodata o zi in inchisoare, asta in cazul in care agresiunea ajunge sa fie raportata. Multe dintre femeile care au fost agresate sexual de un barbat nu depun niciodata plangere din diverse cauze: blamarea victimelor, faptul ca nu sunt luate in serios, teama de razbunare, rusinea, lipsa de masuri luate impotriva agresorilor, sentimentul de nesiguranta.

Femeile sunt lovite cu pumnul in fata, din senin, pe strazile din New York

Realitatea este ca trebuie sa lucram mai mult ca niciodata astfel incat femeile sa se simta in siguranta

Un prim pas in acest sens il putem face cu totii, prin crearea unei culturi de sustinerea a supravietuitorilor atunci cand vin si isi impartasesc experientele. Este important sa practicam ascultarea activa, comunicarea empatica si sa evitam blamarea victimei sau atitudinea sceptica.

De asemenea, trebuie sa tinem cont ca victimele au nevoie de servicii precum ingrijirea medicala, consilierea psihologica si asistenta legala.

Iar cel mai important lucru este sa incepem promovarea campaniilor menite pentru educatie si constientizare in ceea ce priveste agresiunea sexuala, egalitatea de gen si acordarea consimtamantului. Astfel de evenimente sunt promovate si in Romania, de psiholoaga Maria Carusi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Centrul FILIA (@centrulfilia)

De asemenea, Centrul Filia lupta pentru a face auzita vocea femeilor. In acest mod, oamenii pot constientiza ca pericolul nu se afla doar in spatele unor gheare sau colti, uneori fiind mascat in cele mai prietenoase zambete.

Foto: depositphotos.com