Femeile sunt lovite cu pumnul in fata, din senin, pe strazile din New York

1
De Teodora Tirca
29 mart. 2024

In 2024, femeile nu sunt in siguranta pe strada nici macar ziua, in timp ce merg la scoala sau la serviciu.

Epidemia femeilor lovite in fata sau in cap, pe strazile unuia dintre cele mai faimoase orase din lume, New York, mi-a adus multa revolta, furie si frica zilele acestea. Imi dau seama ca egalitatea despre care vorbim de atatea decenii e o iluzie raportat la forta fizica si agresivitatea barbatilor. Nu, nu toti barbatii fac asta, dar realitatea este ca o femeie risca ceva, uneori propria viata si sanatate, de fiecare data cand iese pe strada sau interactioneaza cu un barbat. In 2024. Iar faptul ca asta se intampla in New York si nu aici, in tara mea, nu ma consoleaza cu nimic. Pentru ca mi-e clar ca se poate intampla oricand, oriunde. Cand o sa pot, ca femeie, sa ma simt in siguranta pe strada?

Mai multe femei si-au spus povestea socanta pe TikTok si au aratat dovezi

Gizem Sirmali locuia de trei zile in New York cand un strain a lovit-o in fata pe trotuar.

Creatoarea de continut s-a mutat in Manhattan din Germania pentru o bursa de doua luni printr-o agentie de marketing. Pe 7 februarie se plimba prin Soho, unde se afla biroul ei. Ea a povestit pentru Glamour ca era distrasa, pentru ca facea fotografii, incantata sa descopere orasul, si ca a folosit harta de pe telefon ca ghid pentru urmatoarea ei destinatie.

„M-am concentrat complet pe telefonul meu. Nu eram constienta de imprejurimi, ceea ce nu e niciodata bine”, isi aminteste Sirmali.

Dintr-odata, a simtit o lovitura in fata. „A fost mai degraba ca o palma”, a spus ea. „Cineva s-a apropiat de mine cand ma uitam in jos, m-a lovit tare si apoi pur si simplu a plecat. S-a intamplat atat de repede. Mi se parea ca visez. Am fost atat de socata.”

Ingrozita, ea a inghetat si n-a stiut cum sa reactioneze pe moment. Nu s-a uitat in jur dupa atacatorul ei; s-a intamplat prea repede ca sa obtina o descriere, dar isi aminteste ca barbatul era mai scund decat ea.

@sirmaligizem

Is this part of nyc life #fyp #nyclife

♬ queen of disaster with sparkles – ˚ ˚。° ⋆♡˚🎀 ꒰ ྀི ◞ ˕ ก ꒱ ⭐️

Mai recent, creatoarea de continut Mikayla Toninato a povestit ca a fost lovita cu pumnul in fata cand mergea acasa de la Universitate, intr-un videoclip care a strans 7,4 milioane de vizualizari.

Toninato a spus ca se uita pe telefon si trimitea mesaje cand un barbat i-a iesit in fata din senin si a lovit-o, invinetindu-i ochiul.

@mikaylatoninato

@halley i quite literally feel your pain this was so insane

♬ original sound – mikayla

Si Halley Kate Mcgookin a aratat cum a fost „lovita in fata” de un barbat la intamplare pe strada. Individul isi plimba cainele si dupa ce a lovit-o a inceput sa tipe la ea. In videoclip, se poate observa ca Mcgookin are o umflatura uriasa pe frunte de la lovitura primita, iar postarea ei a strans peste 30 de milioane de vizualizari.

@halleykate

♬ original sound – halley

Concerns raised after several women in New York are randomly punched by stranger | indy100

Desi povestile fetelor se aseamana si sunt tot mai multe pe zi ce trece, nu e clar daca acelasi barbat a comis toate aceste agresiuni sau daca e vorba mai degraba despre un grup de barbati. Unele femei se tem ca este o miscare calculata impotriva femeilor, care se transforma intr-un „trend” periculos. Multe fete si femei din New York refuza acum sa mai iasa din casa, chiar si pe timpul zilei, sau opteaza pentru taxi ca sa ajunga unde au nevoie, ceea ce este foarte costisitor.

Cat despre investigatiile Politiei, un purtator de cuvant al NYPD a declarat pentru publicatia Glamour ca au arestat un locuitor in varsta de 40 de ani din Brooklyn, Skiboky Stora, pentru agresiune in legatura cu atacul asupra unei tinere de 23 de ani din Manhattan, iar ancheta ramane in desfasurare.

Foto: Mikayla Toninato; Halley Kate Mcgookin