Ce se va intampla cu fetele si femeile din Afganistan?

1
De Teodora Tirca
19 aug. 2021

Ocupatia talibana din Afganistan anunta o regresie imensa in privinta drepturilor femeilor. Iata de ce trebuie sa vorbim mai mult despre asta.

In aprilie, presedintele Statelor Unite Joe Biden a anuntat ca va retrage trupele militare din Afganistan pana in septembrie 2021, dupa 20 de ani de la atacul terorist din 11 septembrie. Talibanii, grupul extremist afgan, au inceput sa preia controlul asupra unor zone ale tarii, iar weekendul trecut au cucerit Kabulul, capitala Afganistanului.

Presedintele Ashraf Ghani a fugit din tara, ceea ce i-a ajutat pe talibani sa-si confirme statutul de lideri. Kabul s-a transformat intr-un haos al violentei, iar numeroase articole ne-au aratat cum mii de afgani incercau cu disperare sa fuga din tara.

Ocupatia talibana va afecta toti oamenii din Afganistan, insa femeile si fetele vor suferi cu siguranta cel mai mult. In ultimii 20 de ani au avut loc progrese mari in ceea ce priveste drepturile femeilor, insa acestea par sa fie anulate peste noapte.

Ce se va intampla acum cu femeile din Afganistan?

Nu toti stim ca inainte de anii ’70 femeile din Afganistan tineau, in mare parte, pasul cu femeile din tarile occidentale. Femeile afgane aveau drept de vot in 1919, la un an dupa femeile din Marea Britanie. Segregarea de gen a fost abolita in 1950, iar in 1960 a existat o noua constitutie care le-a permis femeilor sa se implice in politica. Incepand cu 1970, aceste drepturi au fost treptat inlaturate de instabilitatea din tara.

Regulile impuse de talibani in anii ’90 au obliterat progresul femeilor. Grupul extremist a impus „legea Sharia”, care inseamna ca femeilor li se interzice sa mearga la scoala, sa aiba loc de munca, sa paraseasca casa fara un insotitor de sex masculin, sa-si arate pielea in public sau sa aiba acces la servicii de sanatate oferite de medici barbati.

Imagineaza-ti cum ar fi sa traiesti in acest scenariu revoltator.

Atunci cand coalitia militara americana a intervenit, secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, a facut o declaratie devenita faimoasa: „Afganistanul nu-si va reveni si nu va cunoaste adevarata pace pana ce drepturile femeilor nu vor fi reinstaurate”.

Astfel, ultimii 20 de ani au adus progrese pentru femeile din Afganistan. Protestele feminine n-au mai fost interzise prin lege, iar femeile au putut alege sa nu mai poarte burqa. O noua constitutie din 2003 a protejat drepturile femeilor si in 2009 Afganistan a adoptat Legea Eliminarii Violentei Impotriva Femeilor.

27% dintre cele 250 de locuri din Parlamentul afgan au fost rezervate femeilor si li s-a permis accesul la educatie, astfel ca acum 65% dintre femeile si fetele afgane merg la scoala.

39% dintre cei 9,5 milioane de studenti afgani erau anul trecut fete.

Cercetarile arata ca aproape 22% din forta de munca afgana este reprezentata de femei, care au acum pozitii de putere in politica, justitie si armata. In Afganistan, exista mai mult de 200 de femei judecator, iar in aprilie 2021 existau peste 4.000 de femei in Politie.

Din pacate, ocupatia talibana anuleaza, aproape peste noapte, toate reusitele femeilor din ultimii 20 de ani – munca asidua pentru o diploma, independenta financiara… Desi purtatorii de cuvant ai talibanilor au insistat ca drepturile femeilor nu vor fi incalcate, rapoartele recente arata ca femeile au fost trimise acasa de la locurile lor de munca sau de la universitati. Un incident din sudul orasului Kandahar, de la Banca Azizi, a aratat mai multi talibani inarmati care le escortau pe femei de la locurile de munca, spunandu-le ca rudele lor barbati pot sa le ia locul.

Publicatia The Guardian a facut publica o scrisoare anonima a unei studente din Afganistan, in care erau descrise scene de groaza din Kabul – colegele ei studente erau evacuate de Politie si lasate in strada, pentru ca soferii din reteaua de transport public refuzau, de teama represaliilor talibane, sa transporte femei. Sora ei a fost fortata sa-si paraseasca slujba de la guvern, iar ea, in acest moment pe punctul de a absolvi gradul al doilea, „va trebui sa arda tot ce a realizat in ultimii 24 de ani din viata ei”.

Doua treimi din populatia Afganistanului are sub 30 de ani, relateaza cei de la Harper’s Bazaar, ceea ce inseamna ca multe femei nu au trait niciodata sub ocupatia talibana. Toate sperantele lor sunt naruite, iar socul de a-ti vedea viata furata este traumatizant. In timp ce unele femei inca poarta burqa, fiind o alegere personala, multe dintre ele vor fi fortate sa o poarte pentru prima data, din cauza noilor reguli impuse. Intreagul lor univers va fi complet dat peste cap.

Ce putem face ca sa ajutam?

Situatia femeilor din Afganistan se va inrautati, iar solutiile nu se vor gasi peste noapte. Cu toate astea, nu putem ramane indiferenti. Putem vorbi mai mult despre asta, amplificand vocile activistilor care vor sa ajute, putem citi articolele documentate ale jurnalistelor afgane de la @RukhshanaMedia.

Daca ai posibilitatea, poti dona catre asociatii de caritate care ajuta refugiatii afgani si protejeaza femeile, precum International Rescue Committee sau Women for Women International.

Foto: Pixabay.com