Meghan Markle si Printul Harry, devastati de criza umanitara din Afganistan si Haiti: „Lumea este extrem de fragila“

1
De Maria Constantin
20 aug. 2021

Ducii de Sussex si-au exprimat ingrijorarea dupa evenimentele care au provocat suferinta in cele doua tari.

Harry si Meghan Markle se declara profund intristati de crizele umanitare din Afganistan si Haiti, unde milioane de oameni sufera din cauza razboiului, a saraciei si a cataclismelor naturale.

Intr-un comunicat publicat marti pe site-ul fundatiei lor, Archewell, cuplul a abordat ascensiunea la putere a talibanilor in Afganistan, efectele devastatoare ale cutremurului si furtunii tropicale care au devastat Haiti si pandemia de COVID-19.

„Lumea este extraordinar de fragila acum. Suntem fara cuvinte in timp ce resimtim cu totii multiplele niveluri de durere din cauza situatiei din Afganistan. Pe masura ce privim cum creste dezastrul umanitar in Haiti, iar amenintarea acestuia se inrautateste, avem inima franta. Si suntem speriati urmarind cu totii criza globala a sanatatii, exacerbata de dezinformare”, si-au exprimat ingrijorarea ducii de Sussex.

„Cand fiecare persoana sau comunitate sufera, o parte din fiecare dintre noi face la fel, indiferent ca realizam sau nu. Si chiar daca nu suntem meniti sa traim in suferinta, noi, ca oameni, suntem nevoiti sa o acceptam. E usor sa ne simtim lipsiti de putere, dar impreuna ne putem transforma valorile in actiune”, au mai scris Meghan Markle (40 de ani) si Printul Harry (36 de ani).

„Starea lumii se degradeaza rapid”

Meghan si Harry ii incurajeaza pe toti cei care ii urmaresc sa sprijine organizatiile umanitare care au nevoie de ajutor si sa le ceara liderilor sa accelereze dialogurile umanitare. „Ca o comunitate internationala, deciziile pe care le luam acum – pentru a usura suferinta celor pe ii cunoastem si a celor pe nu-i vom intalni niciodata – vor dovedi umanitatea noastra.”

Potrivit People, o nota ulterioara, semnata cu formula „Echipa Archewell”, a aratat cum planuieste sa actioneze organizatia, de la sustinerea soldatilor care au fost detasati in Afganistan, pana la colaborarea cu asociatia partenera World Central Kitchen in Haiti.

Fundatia sustine, de asemenea, distribuirea echitabila a vaccinului si combaterea raspandirii dezinformarii, precum si parteneriatele cu organizatiile Vax Live si Global Citizen.

„Multi dintre noi se vor simti neputinciosi acum, in timp ce vedem ca starea lumii se degradeaza rapid. Poate veti fi dezorientati si depasiti de situatie, dar avem credinta in puterea impartirii scopului, actiunii si dedicarii starii noastre colective de bine”, se arata in mesajul citat.

Mesaj pentru veteranii care au nevoie de ajutor

Printul Harry a transmis luni un comunicat comun cu Dominic Reid, CEO al fundatiei Invictus Games, in care ii incurajeaza pe veterani sa se sustina reciproc dupa ce talibanii au preluat puterea in Afganistan.

„Ceea ce se intampla in Afganistan rezoneaza in toata comunitatea internationala Invictus. Multi dintre sportivii si multe dintre natiunile din cadrul familiei Invictus Games sunt legate de experienta comuna a detasarii in Afganistan din ultimele doua decenii si multi ani am concurat alaturi de echipa Afganistanului la Invictus Games”, se arata in comunicatul postat pe contul de Twitter al fundatiei Invictus Games.

Meghan Markle si Printul Harry se desprind de Casa Regala – vor sa fie pe cont propriu

„Incurajam pe oricine din reteaua Invictus si din intreaga comunitate militara sa caute si sa ofere sprijin celorlalti”, a transmis Harry.

Printul Harry a activat in armata britanica timp de zece ani, fiind detasat in doua randuri in Afganistan. El a fondat Jocurile Invictus, dedicate sportivilor militari care au fost raniti in misiune, in 2014, „pentru a folosi puterea sportului ca sa inspire recuperarea, sa sprijine reabilitarea si sa genereze o mai mare intelegere si respect pentru cei care isi sustin tara”.

Foto: Getty Images