Regele Charles a fost diagnosticat cu cancer, a anuntat Palatul Buckingham

1
De Georgiana Dorobantu
5 feb. 2024

Regele Charles al II-lea al Marii Britanii a fost diagnosticat cu cancer, a anuntat luni seara Palatul Buckingham.

Oficialii au specificat ca nu este cancer de prostata, dar a fost descoperit in timpul tratamentului sau recent pentru prostata marita.

Tipul de cancer nu a fost dezvaluit, dar palatul a spus ca regele a inceput de luni „tratamente regulate”.

Palatul Buckingham spune ca regele „ramane pe deplin pozitiv in ceea ce priveste tratamentul sau”. El isi va amana angajamentele publice, urmand ca membrii regali seniori sa il inlocuiasca.

Regele „asteapta cu nerabdare sa revina la sarcinile publice depline cat mai curand posibil”, a spus palatul, potrivit BBC.

„Majestatea sa a inceput astazi un program de tratamente regulate, timp in care a fost sfatuit de medici sa amane toate indatoririle publice. In toata aceasta perioada, Majestatea Sa va continua sa se ocupe de treburile de stat si documentele oficiale ca de obicei. Regele este recunoscator echipei sale medicale pentru interventia rapida, care a fost posibila datorita procedurii sale recente in spital. El ramane pe deplin pozitiv cu privire la tratamentul sau si asteapta cu nerabdare sa revina la datoria publica cat mai curand posibil. Majestatea Sa a ales sa dezvaluie diagnosticul sau pentru a preveni speculatiile si in speranta ca va contribui la intelegerea publica a tuturor celor din intreaga lume care sunt afectati de cancer”, se arata in declaratia publicata de Palatul Buckingham.

Nu se cunosc alte detalii despre stadiul cancerului sau despre un prognostic

Charles si-a informat personal ambii fii despre diagnostic, iar printul William ar fi fost in contact permanent cu tatal sau.

Regele Charles nu vrea ca nepotii lui sa faca aceleasi greseli ca el

Printul Harry, care locuieste in Statele Unite, a vorbit cu tatal sau si va calatori in Marea Britanie pentru a-l vedea in zilele urmatoare.

Dupa ce a fost anuntat faptul ca Printul Harry va ajunge in Marea Britanie pentru a-si vedea tatal, o sursa apropiata de Ducele de Sussex a declarat: „Ducele a vorbit cu tatal sau despre diagnosticul acestuia. El va calatori in Marea Britanie in urmatoarele zile.”

Toti fratii Regelui, Printesa Anne, Ducele de York si Ducele de Edinburgh au fost anuntati personal de Charles, au dezvaluit surse din cadrul familiei regale, potrivit Daily Mail.

Regele, in varsta de 75 de ani, s-a intors la Londra de la Sandringham, luni dimineata, iar palatul spune ca a inceput tratamentul in ambulatoriu.

Desi isi va intrerupe evenimentele publice, el isi va continua rolul constitutional de sef al statului.

In Marea Britanie exista un mecanism constitutional pentru cazurile in care seful statului nu poate indeplini atributiile oficiale. In acest caz pot fi numiti „consilieri de stat” pentru a inlocui monarhul.

In prezent, el poate fi inlocuit de Regina Camilla, Printul William, Printesa Anne si Printul Edward. Printul Harry si Printul Andrew nu mai sunt considerati membri ai familiei regale cu drepturi depline.

Diferenta majora dintre William si regele Charles: Kate are de ce sa fie mandra

Printul William s-a retras, de asemenea, temporar de la angajamentele publice, in timp ce o sustine pe sotia Catherine, Printesa de Wales, in perioada in care aceasta se recupereaza dupa „o interventie chirurgicala la abdomen”.

Charles a fost supus unei proceduri pentru prostata marita la un spital privat din Londra in urma cu mai bine de o saptamana. El a ales sa faca publice detaliile despre tratamentul sau cu scopul de a incuraja mai multi barbati sa faca controale de prostata, a spus palatul la acea vreme.

Foto: Instagram/The Royal Family