5 schimbari pe care le poti face pentru un stil de viata mai sustenabil. Partea a 2-a: In bucatarie

1
De Irina Constantin
26 feb. 2021

Suntem in 2021, asa ca folia alimentara din aluminiu si lavetele cu microplastic trebuie sa dispara din toate bucatariile!

Intr-o lume in care variantele eco-friendly sunt la tot pasul, nu mai exista nicio scuza sa nu adopti obiceiuri sustenabile in viata de zi cu zi.

Nu trebuie sa muti muntii din loc, ci doar sa elimini comportamente vechi si sa imbratisezi unele noi, mai prietenoase cu mediul inconjurator. Daca nu stii de unde sa incepi, o poti face din propria ta casa. Iata cum!

5 obiceiuri sustenabile pe care le poti adopta la tine acasa. Partea a doua: In bucatarie

1. Foloseste ambalaje din ceara in loc de folie din plastic

De fiecare data cand trebuie sa acoperi o farfurie sau un bol, folosesti folia de plastic fara sa te gandesti prea mult la consecinte. Ei, bine, a venit momentul sa adopti obiceiuri sustenabile, iar unul dintre acestea este folosirea ambalajelor cerate.

Ambalaje cerate, 4 bucati, esennoua.ro, 60 lei

Acest tip de ambalaj este fabricat din bumbac, ceara de albine purificata, rasina de brad si ulei de jojoba. El poate fi utilizat pentru a acoperi orice vas si pentru a pastra mancarea proaspata pentru mai mult timp.

2. Inlocuieste folia de aluminiu cu recipiente din sticla cu capac 

Daca inca folosesti folie de aluminiu sau de plastic, iar capacele din ceara nu sunt pe gustul tau, ai la dispozitie o alta alternativa la fel de simpla.

Cumpara un set de caserole din sticla, cu capac din lemn. Opteaza pentru unele de dimensiuni cat mai variate, pentru a le putea folosi eficient si pentru a le depozita in frigider conform nevoilor din fiecare moment.

3. Cumpara alimente de la magazinele zero waste

Felul in care iti faci cumparaturile influenteaza enorm modul in care contribui la salvarea planetei. Un prim pas pe care il poti face este sa refolosesti pungile pe care deja le ai in casa. Apoi, poti salva zeci sau chiar sute de pungi de plastic aducand propriii saculeti din iuta, in care sa iei fructele si legumele din supermarket.

Set 4 saculeti din iuta, esennoua.ro, 45 lei

Apoi, daca vrei sa duci obiceiurile eco-friendly la urmatorul nivel, incearca sa mergi mai des in magazinele zero waste si sa cumperi alimente „varsate”, vandute la kilogram. Astfel, vei economisi o multime de ambalaje din materiale nereciclabile!

4. Inlocuieste paiele de plastic cu paie din sticla sau metal

Cine mai are nevoie de paie din plastic in 2021? Cu siguranta, nu noi. In prezent, exista zeci de variante alternative, de la paie din carton reciclabil, paie din paste fainoase si din bambus, pana la paie rezistente si reutilizabile din metal sau din sticla.

Set paie metal si perie de curatare, ikea.com/ro,19,90 lei

5. Utilizeaza lavete biodegradabile

Cu siguranta, si tu folosesti zilnic lavetele umede. Din pacate, de cele mai multe ori, acestea sunt confectionate din materiale ce nu pot fi reciclate. Mai mult, ele elimina microplastice in apa, la fiecare utilizare.

Lavete de bucatarie, ekoala.ro, 20 lei

De aceea, te sfatuim sa le inlocuiesti cu lavete din celuloza si bumbac, 100% compostabile si biodegradabile. Cerneala folosita este pe baza de apa, iar la fiecare set cumparat, contribui la sustinerea unei asociatii care ajuta animalele afectate de incendiile din Australia.

Foto: Unsplash.com.