7 schimbari pentru un stil de viata sustenabil. Partea 1: In baie

1
De Irina Constantin
19 feb. 2021

Daca nu ai facut-o pana acum, 2021 este momentul perfect pentru a adopta un stil de viata mai sustenabil.

Nu vrem sa aducem negativitatea in peisaj, insa trebuie sa spunem ca planeta o duce din ce in ce mai rau in ultima vreme. Acest lucru nu inseamna ca vom avea o perspectiva sumbra asupra vietii, ci din contra, ca vom incerca sa facem tot ce putem pentru a remedia situatia.

Daca si tu vrei sa adopti un stil de viata sustenabil in 2021, poti incepe chiar si de astazi. Nu trebuie sa faci schimbari uriase, ci sa incepi cu ceva mic, pentru ca apoi sa dezvolti din ce in ce mai multe obiceiuri eco-friendly.

Pentru inceput, iata cateva schimbari rapide pe care le poti face, incepand cu unul dintre cele mai des folosite spatii: baia ta.

Stil de viata sustenabil, partea I: In baie

1. Inlocuieste sapunul lichid si samponul cu variante solide

Stii foarte bine ca sapunurile lichide, gelurile de dus, sampoanele si balsamurile pentru par vin impachetate in recipiente de plastic. Acestea sunt foarte greu de reciclat, iar majoritatea le arunca direct la cosul de gunoi, la un loc cu alte materiale.

Pentru a evita aceasta risipa enorma, poti incepe sa folosesti sapunuri, sampoane si chiar balsamuri solide. In prezent, formulele acestor produse sunt incredibil de delicate, eficiente si calitative. Ai la dispozitie zeci sau chiar sute de sortimente dintre care sa alegi!

Sampon solid pentru scalp sensibil, nala.ro, 24,90 lei

Majoritatea produselor de ingrijire solide vin impachetate in carton sau hartie, iar unele dintre ele nu au nici macar ambalaj. Le poti cumpara din magazin si le poti transporta intr-o plasa adusa de acasa.

2. Foloseste periuta de dinti din bambus

O schimbare pe care nici macar nu o vei simti este sa inlocuiesti periuta de dinti normala, din plastic, cu una din bambus, mult mai sustenabila si 100% reciclabila.

Periuta de dinti din bambus, hellobio.ro, 8,80 lei

Mai mult, unele magazine online au si programe de inlocuire recurenta a periutei vechi cu una noua. Nu trebuie decat sa trimiti periuta veche la reciclat si, uneori, poti primi si o reducere pentru acest lucru!

3. Utilizeaza cupa menstruala in loc de absorbante si tampoane de unica folosinta

Fiecare femeie consuma anual mii de absorbante sau tampoane interne. Majoritatea acestora contin plastic, microplastic si alte substante chimice care nu numai ca dauneaza mediului, dar pot cauza si alergii locale.

Este timpul sa renunti la ele si sa le inlocuiesti cu cea mai simpla si mai sustenabila varianta: cupa menstruala din silicon, ce poate fi folosita in siguranta chiar si ani intregi!

Daca ai incercat sa folosesti cupa menstruala si ai ajuns la concluzia ca nu o poti folosi intr-un mod confortabil, poti incerca absorbantele reutilizabile, din bumbac organic.

Absorbante reutilizabile, esennoua.ro, 37 lei

4. Foloseste un aparat de ras reutilizabil

In loc sa investesti lunar in aparate de ras de unica folosinta, din plastic de slaba caliate, investeste o singura data inr-un aparat de ras clasic, ce are o durata de viata mult mai mare. Acesta are lame de ras reutilizabile, care se pot recicla dupa ce au fost folosite.

Aparat de ras clasic, cu 5 lame, esennoua.ro, 135 lei

5. Inlocuieste buretele de baie cu manusi exfoliante sau cu o perie

Stiai ca buretii de baie clasici contin microplastice periculoase pentru mediul inconjurator? In plus, de ce ai mai folosi un burete cand exista atat de multe alternative mult mai cool?

Poti folosi o manusa exfolianta din material textil sau chiar o perie din bambus, pe care o poti folosi pentru a practica periajul uscat inainte de dus. Pielea ta va ramane fina si energizata, in timp ce salvezi si planeta!

Perie masaj uscat, biotifulbrands.com, 102 lei

6. Foloseste betisoare de urechi din bambus

Probabil ca nu te gandesti prea des la cat plastic arunci lunar, folosind betisoare pentru urechi clasice. Ei, bine, de-a lungul vremii se aduna foarte mult!

De aceea, iti recomandam sa treci la betisoare din bambus, cu invelis din bumbac organic. Sunt la fel de usor de folosit!

Betisoare din bambus si bumbac, ekoala.ro, 14,99 lei

7. Inlocuieste ata dentara clasica

Folosesti ata dentara? Foarte bine, este un obicei extrem de sanatos pentru dintii tai!

Ata dentara din matase, esennoua.ro, 28 lei

Cu toate acestea, trebuie sa stii ca materialul din care ata dentara obisnuita este confectionata nu este deloc eco-friendly. In schimb, pe piata exista ata dentara din materiale naturale, precum matasea. Produsul vine intr-un recipient din sticla, asa ca totul poate fi reciclat!

Foto: Instagram/@yesto