Adauga-le in lista ta de cumparaturi: 9 alimente care te ajuta sa reduci amprenta de carbon si sa traiesti sustenabil

1
De Anyta Andrei
23 apr. 2021

Impactul alegerilor de zi cu zi asupra mediului a devenit un punct cheie in discutiile privind durabilitatea si salvarea planetei.

Iar unele dintre cele mai importante alegeri, cu consecinte majore, sunt cele alimentare — pe care le faci cel mai des si cel mai constant.

Stiind ce, unde si cum este produsa mancarea pe care o consumi poate contribui la o diferenta majora in ceea ce priveste eforturile generale de incetinire a schimbarilor climatice. Pentru ca marile schimbari s-au realizat dintotdeauna cu pasi marunti si, mai intai, cu eforturi individuale. Credinta ca „totul porneste de la tine din curte”, oricat de facil poate suna in raport cu o planeta mereu in schimbare, chiar poate contribui la imbunatatirea unui intreg sistem.

Cele mai recente studii realizate in cadrul Universitatii Oxford au reconfirmat ca producerea mancarii joaca un rol esential in ceea ce priveste emisiile gazelor cu efect de sera, cu consecinte ecologice de anvergura.

De la modificarea ecosistemelor naturale la biodiversitate, la diminuarea rezistentei ecologice, toate etapele dintr-un lant de aprovizionare (procesare, transport, distributie, ambalare, vanzarea propriu-zisa) emit gaze cu efect de sera care accelereaza schimbarile climatice si, implicit, incalzirea globala.

Alege alimente cu amprenta redusa de carbon

In contextul actual, cel mai bun si la indemana lucru pe care il poti face pentru sanatatea ta si a planetei care te gazduieste este sa iti indrepti atentia catre o dieta neprocesata, cu alimente integrale.

Iata 9 alimente, pe care, daca le adaugi in cosul tau de cumparaturi sau in cosul electronic al comenzilor tale online, vor reduce impactul negativ pe care il ai asupra mediului:

Si nu, nu sunt fara gust, din contra, sunt delicioase:

Fructele — ideal, alege-le pe cele proaspete, organice si comercializate de catre producatori locali: mere, fructe sezoniere, pere, prune, citrice, avocado.

Boabe intregi — bulgur, porumb, ovaz, hrisca, mei, secara.

Legume — cartofi si alte forme de radacinoase, ciuperci, verdeturi, rosii.

Nuci si seminte.

Leguminoase — linte, naut, fasole, soia, mazare.

Fructe de mare sustenabile — orice tip de peste la conserva sau peste din apele autohtone.

Tofu organic.

Alte modalitati de a manca intr-un mod sustenabil

In timp ce optarea propriu-zisa pentru alimente cu amprenta de carbon redusa este deja un act responsabil care poate face diferenta, mai sunt cateva strategii cotidiene care duc mai departe efortul tau pentru o planeta capabila sa sustina existenta noastra, a tuturor.

Cum ar fi: evitarea produselor despre care stii ca sunt transportate cu ajutorul mijloacelor de transport aerian (cu efecte poluante extrem de mari), evitarea produselor despre al caror proces producere-vanzare nu poti afla prea multe, eliminarea din viata ta de zi cu zi, cat de mult posibil, a plasticului, cultivarea propriilor legume si fructe, alegerea unei diete pe baza de alimente sezoniere si nu in ultimul rand chiar folosirea unui calculator de carbon.

Bineinteles ca discutia despre a trai sustenabil nu se rezuma doar la aceste schimbari cotidiene, dar poate fi un inceput definitoriu pentru o viata mai buna. Cheia consta in a fi atenta, atunci cand iti faci cumparaturile, la intregul proces prin care produsele pentru care optezi ajung la tine in farfurie.

Si nu uita, nu orice este bio sau ecologic este si sustenabil. Pentru ca, de exemplu, o rosie poate fi crescuta bio, dar resursele uzitate in cultivarea si transportul ei pot dauna naturii mai mult decat iti poti imagina.

Foto: Unsplash.com.