Impactul incalzirii globale asupra sanatatii: 5 riscuri majore confirmate de specialisti

1
De Irina Constantin
23 sept. 2019

Temperaturile cresc semnificativ, dezastrele naturale au loc mai frecvent ca niciodata, iar companiile la nivel global incearca din rasputeri sa opreasca fenomenul.

Impactul incalzirii globale creste constant si se poate observa din ce in ce mai des in viata noastra de zi cu zi. Studiile arata ca batranii, copiii si femeile insarcinate sunt categoriile cele mai predispuse pericolelor. Cu toate acestea, toate ariile medicinii au de suferit, inclusiv pacientii ce nu mai pot beneficia de aceeasi ingrijire.

3 obiceiuri eco-friendly simple prin care poti contribui la salvarea planetei

Renee Salas, profesor la Facultatea de Medicina de la Harvard, spune ca „schimbarile climatice nu afecteaza doar pacientii deja bolnavi, ci si abilitatea medicilor de a-i ajuta si de a performa in conditii normale”. De exemplu, persoanele ce faceau radioterapie pentru cancer pulmonar au o rata mult mai mica de supravietuire, de cand uraganele au dus la intreruperea tratamentului.

Riscurile asupra sanatatii sunt majore pentru toata lumea cand vine vorba despre impactul incazirii globale. Specialistii enumera doar cateva dintre posibilele pericole la care suntem expusi.

Impactul incalzirii globale: 5 riscuri majore pentru sanatatea noastra

Intensificarea alergiilor

Pe masura ce temperaturile cresc, plantele produc mai mult polen. Astfel, perioada alergiilor se intensifica, dar se si lungeste semnificativ. „In trecut, primavara era sezonul polenului din copaci, vara era sezonul fanului, iar toamna se dezlantuia ambrozia. Acum, toate se intercaleaza”, explica Neelu Tummala, specialist ORL.

Asadar, multi pacienti care sufereau de alergii sezoniere au observat o intensificare a simptomelor, care acum dureaza mai mult si sunt mult mai violente.

Probleme la nivelul inimii si al plamanilor

Poluarea aerului se inrautateste odata cu temperaturile crescute. Acest lucru afecteaza atat aparatul cardiovascular, cat si plamanii, care sunt suprasolicitati.

Un start-up creeaza plasticul biodegradabil care se dizolva in apa

Combustibilul fosil, responsabil pentru impactul incalzirii globale, este aflat in stransa legatura cu numarul crescut de spitalizari pentru crize de astm si boli cardiovasculare.

De asemenea, si incendiile spontane de vegetatie sunt extrem de periculoase pentru plamani, actionand „asemenea unei iritatii solare interne” ce poate declansa crize astmatice, dupa spusele Asociatiei Americane a Sanatatii Plamanilor.

Deshidratare severa si afectiuni ale rinichilor

Zilele din ce in ce mai fierbinti fac hidratarea tot mai dificila. Chiar daca bei suficienta apa, se pot crea dezechilibre la nivelul electrolitilor, pietre la rinichi sau blocaje renale.

Food waste: aplicatii pentru reducerea risipei alimentare

Asadar, daca stii ca nu obisnuiesti sa bei cantitatea de apa recomandata, acum este momentul sa faci un efort suplimentar si sa te hidratezi corespunzator,

Sanatate mentala precara

Exista o multime de studii pe aceasta tema. Se pare ca impactul incalzirii globale este direct legat de anxietate, depresie si stres. Acest lucru este valabil mai ales in cazul persoanelor expuse la catastrofe naturale, dar si in randul celor ce resimt doar efectele mai mici, precum temperaturile insuportabil de ridicate.

Caldura extrema este responsabila atat de declansarea unor afectiuni mentale, dar mai ales de intensificarea simptomelor deja existente.

Scaderea valorii nutritionale a alimentelor

Poluarea din ce in ce mai intensa, cresterea numerica a populatiei, folosirea ingrasamintelor artificiale si emisiile de dioxid de carbon – toate acestea influenteaza calitatea hranei.

Specialistii spun ca plantele, fructele si semintele crescute in pamant nu mai au aceleasi cantitati de zinc, fier si proteine. Astfel, deficientele si problemele asociate acestora sunt din ce in ce mai des intalnite in randul oamenilor.

Pentru a combate acest lucru, medicii recomanda axarea pe o dieta cat mai diversificata si mai bogata in hrana neprocesata.

Foto: Shutterstock.com