Food waste: aplicatii pentru reducerea risipei alimentare

1
De Flavia Parpala
8 aug. 2018

Faptul ca aruncam acele banane mult prea coapte sau painea pe care nu apucam sa o mancam poate fi mai grav decat ne-am astepta.

In fiecare an, aproximativ o treime din mancarea produsa pentru consumul uman ajunge la gunoi, dar vestea buna este ca acum exista aplicatii pentru reducerea risipei alimentare pe care le poti downloada pe telefon. Inca nu au prins amploare si la noi, dar speram ca in curand vom urma exemplu Statelor Unite si ne vom face viata mai usoara si mai sustenabila cu ajutorul lor.

Conform Agentiei de protectie a mediului din America, 20% din gunoiul solid este reprezentat de mancare. Ea ajunge intr-adevar la gropiile de gunoi, unde urmeaza sa se descompuna, dar pana ajunge in acest stadiu, emana gaze cu efect de sera care contribuie la incalzirea globala.

Risipa alimentara are loc in toate stadiile, in ferme, in supermarketuri sau la restaurant. Dar si noi, consumatorii avem partea noastra de vina. Studiile arata ca americanii arunca mancare in valoare de 2200 de dolari pe an.

Exista o nevoie evidenta de programe si aplicatii care sa puna in contact entitatile sau persoanele care au un exces de mancare cu cele care au nevoie de alimente.

La fel ca si Uber, o aplicatie care functioneaza in functie de cerere si oferta, trebuie gasita o solutie potrivita si pentru fenomenul de food waste.

Aplicatii pentru reducerea risipei alimentare

Imperfect produce este un program care livreaza alimente care nu sunt atat de aratoase, dar sunt perfect OK, la un pret cu pana la 50% mai mic decat in magazine. In ultimii ani Imperfect produce a devenit tot mai popular. Exista fructe si legume care poate nu arata extrem de bine, iar intr-un supermarket ar fi, cel mai probabil, aruncate, chiar daca sunt gustoase si numai bune de consumat. Acest program se asigura ca gaseste un cumparator, adesea un restaurant pentru care gustul primeaza in fata aspectului. Clientul final nu o sa vada niciodata rosia din sosul delicios de paste, dar se va bucura de savoarea lui.

Food Cowboy este o aplicatie care contecteaza companiile cu un surplus alimentar (distribuitori, piete, supermarketuri sau restaurante) cu ONG-uri care ajuta populatia cu hrana. Intr-un mod similar, Waste No Food sau Food Rescue US cupleaza business-urile cu care lucreaza cu alimente cu organizatii care au nevoie de ele si cu voluntari care pot sa o livreze.

Nici una dintre aceste aplicatii nu este inca disponibila la noi in tara, insa in viitor sunt sigura ca acest lucru se va schimba si in telefonul nostru isi vor face loc si aplicatii pentru reducerea risipei alimentare.

Foto: Jessie Bush