Food waste: cum poti prelungi viata alimentelor din bucataria ta prin depozitarea adecvata

1
De Flavia Parpala
12 iul. 2018

Stiai ca un roman arunca 10 kilograme de alimente pe luna? Sau ca risipa nationala de mancare ar putea hrani populatia unui oras precum Cluj-Napoca, timp de 20 de ani?

Fenomenul food waste devine o problema de care ne lovim tot mai des, iar realitatea este ca 40% din risipa alimentara provine din gospodarii, nu din industrii, asa ca schimbarea trebuie sa vina de la noi.

Afla cum poti prelungi viata alimentelor din bucatarie prin depozitarea lor adecvata si care este diferenta intre „de consumat inainte de” si „termen de valabilitate”.

Food waste: Merele

Loc de depozitare: frigider sau beci rece (de preferinta sub 5° C); loc intunecat.

Merele emana un gaz numit etilena, care accelereaza coacerea altor fructe si legume, in cazul in care acestea se afla in apropiere, asa ca ele ar trebuie depozitate separat, pe cat posibil. Merele pot fi stocate timp de 3-5 luni, daca sunt depozitate corect.

Food waste: Bananele

Loc de depozitare: Daca vrei sa accelerezi procesul de coacere al banaelor, depoziteaza-le langa mere, ideal rosii. Daca iti doresti ca bananele sa ramana verzi mai mult timp, atunci alege un loc racoros, departe de alte fructe sau legume.

Sfat: Bananele capata rapid pete maro de presiune atunci cand stau in bolul de fructe. Dar fii atenta sa nu confunzi petele de presiune cu petele maro, care fac parte din procesul de coacere. Cel mai adesea, bananele sunt cu adevarat coapte atunci cand acestea sunt maro in exterior. Vei fi surprinsa ca la interior pot ramane intacte, asa ca inainte sa te decizi sa le arunci, deschide-le.

Bananele coapte in exces pot fi congelate! Indeparteaza coaja si taie si portioneaza bananele ca mai apoi sa le poti folosi in smoothie-uri, deserturi sau prajituri. Congelate se pot pastra chiar si 6 saptamani.

Food waste: Salata verde

Loc de depozitare: frigider, sertar de legume

Salata verde se vestejeste destul de repede, comparativ cu alte legume. Vestea mai proasta e ca isi si pierde, intr-un timp foarte scurt, o mare parte din nutrienti. Totusi, durata de depozitare poate fi extinsa daca o vei spala, usca cu un prosop de hartie si pastra intr-un recipent de plastic inchis. Astfel, pierderea de nutrienti poate fi amanata cu pana la 3 zile. Evita sa pastrezi salata spalata cu alte fructe sau legume care emana etilena.

Food waste: Cartofii

Loc de depozitare: camara

Cartofii trebuie depozitati intr-un loc intunecat, rece, dar nu in frigider.

Sfat: Cartofii nespalati, cei care inca au sol pe ei, sunt mult mai durabili.

Food waste: Castravetii

Loc de depozitare: camara sau dulapul de bucatarie

Castravetii raman proaspeti cel mai bine la o temperatura de 15 grade. Castravetii sunt foarte sensibili la gazul de maturare etilena, asa ca tinet-i departe de rosii, banane sau mere.

Food waste: Rosiile

Loc de depozitare: bol de legume sau dulapul de bucatarie

La temperaturi scazute, in frigider, rosiile isi pot pierde din aroma. Ele trebuie depozitate in locuri uscate, cu temperaturi intre 13 si 18 grade, in spatii deschise, nu in pungi sau recipiente din plastic. Nu uita ca rosiile emana o mare cantitate de etilena, deci cel mai bine se depoziteaza separat de alte produse alimentare.

Food waste: Lamaile

Loc de depozitare: racoros, dar nu in frigider

Le poti depozita alaturi de alte fructe, dar ai grija pentru ca ele pot mucegai destul de repede, asa ca verifica-le din cand in cand

Sfat: Jumatatile de lamaie sunt adesea uitate in frigider. Foloseste-le pentru o limonada sau apa infuzata.

Food waste: Branza

Loc de depozitare: frigider

Iti recomand sa cumperi o bucata de branza netaiata in prealabil sau rasa, astfel va dura mai mult. Branza cu mucegai nobil se pastrează cel mai bine  învelita in folie sau intr-o cutie de depozitare. Astfel, culturile de mucegai nu se pot raspandi. In congelator branza isi pierde din aroma, iar consistenta devine mai uscata. Daca o branza maturata prinde mucegai, tot ce trebuie sa faci este sa tai o bucata mai generoasa si sa te asiguri ca acesta nu s-a extins. Nu e nevoie sa arunci toata bucata!

Food waste: Painea

Loc de depozitare: cosul de paine sau frigider, mai ales pe timpul verii

Painea este in topul alimentelor risipite, asa ca ai mereu grija la cantitatea pe care o cumperi, iar daca te trezesti cu surplus, portioneaz-o si congeleaz-o.

Sfat: Daca pui un mar in cosul de paine, ea va ramane proaspata mai mult timp.

Sper ca informatiile si sfaturile ti-au fost de folos si nu uita, depoziteaza produsele mai vechi in fata, pe raftul din frigider, iar cele noi le poti ascunde mai in spate. Acest truc te va salva de la extra risipa alimentara.

Foto: Shutterstock.com