8 moduri practice prin care poti reduce risipa de mancare si economisi bani

1
De Flavia Parpala
2 iul. 2018

Food waste, adica risipa de mancare, nu este un concept nou, dar pana nu demult facea referire mai mult la risipa produsa de restaurante, hoteluri sau lanturile de supermarketuri.

Lucrurile nu ar trebui sa stea asa, ci ar trebui sa incepem sa gandim micro, sa pornim de la noi insine atunci cand vrem sa rezolvam aceasta problema globala. Anual, aproximativ o treime din mancarea produsa in lume este risipita, asta insemnand 1,3 miliarde de tone care se duc la gunoi.

Tot in decursul unui an, in Europa sau America se arunca, per cap de locuitor, intre 95 si 115 kg de mancare, iar in Africa sau Asia de Sud media este undeva intre 6 si 11 kg. Daca am reusi sa salvam macar o patrime din mancarea irosita intr-un an pe tot globul, am reusi sa hranim 870 de milioane de oameni. Orice efort conteaza.

Afla cum poti si tu reduce risipa de mancare in 10 feluri usoare care iti vor fi la indemana.

Fii realista si isteata atunci cand faci cumparaturi

Pare simplu, dar este, de fapt, unul dintre cele mai importante lucruri pe care poti sa le faci. Cand mergi la supermarket, asigura-te ca nu cumperi prea multe lucruri odata, chiar daca asta inseamna sa faci mai multe drumuri. Incearca sa iti faci o lista si sa nu te abati de la ea, nu te lasa furata de oferta pe care o ai in fata. De asemenea, planuieste-ti meniul pentru urmatoarele zile si incearca sa cumperi doar ceea ce ai nevoie. E ceva mai greu la inceput, dar totul tine de disciplina.

Ai grija la portii atunci cand gatesti

Noi, romanii, tindem sa gatim in cantitati mari si sa servim cantitati si mai mari. De cele mai multe ori, oaspetii nostri nu reusesc sa termine din farfurie, iar risipa de mancare este la ordinea zilei atunci cand avem musafiri. Daca reusesti sa respecti aceasta regula, vei descoperi inca un beneficiu: te va ajuta la dieta. Iti mai dau un pont – foloseste farfurii mici, care iti vor da impresia ca sunt mereu pline.

Refrigereaza si consuma mancarea ramasa
risipa-de-mancare-lunch-box

Foto: Shutterstock.com

Daca nu reusesti sa estimezi bine cantitatea de mancare pe care o prepari sau daca gatesti pentru o singura persoana, asigura-te ca ai depozitat bine resturile de mancare si ca le vei consuma in urmatoarele zile. De obicei, tindem sa punem mancarea ramasa in frigider si, pur si simpu, sa uitam de ea. De asemenea, daca nu reusesti sa termini de mancat cand esti la un restaurant, cere mancarea la pachet si incearca sa o donezi unei persoane care are nevoie de ea.

Depoziteaza mancarea in locurile potrivite

Acest truc este mereu subestimat, dar trebuie sa tii cont ca unele fructe si legume au nevoie de conditii speciale de temperatura, altfel se vor strica mult prea repede. Sunt multe liste online pe care poti sa le consulti cand vine vorba de asta. De exemplu, cand vezi ca bananele sau alte fructe incep sa se strice, portioneaza-le si depoziteaza-le in congelator. Le poti folosi mai apoi in smoothie-uri.

Evita inghesuiala din frigider si congelator
risipa de mancare frigider plin

Foto: Shutterstock.com

Se intampla des sa uitam de anumite produse pe care le cumparam pana cand acestea expira sau sunt pe punctul de a expira. De obicei, asta se intampla atunci cand frigiderul este plin si nu mai stim bine ce contine. Atunci cand cumperi produse noi, adu-le pe cele vechi in fata, pentru a le vedea mai bine, iar cele noi, proaspete, pot trece mai in spate.

Nu lua atat de in serios termenul de valabilitate

Stiu, asta poate suna putin ciudat. Nu te sfatuiesc sa consumi produse stricate, dar de multe ori producatorii stabilesc termene mai scurte, pentru ca alimentele sa fie in siguranta. Inainte sa arunci laptele care a expirat ieri, prima data incearca sa il gusti, sa il mirosi. Produsele expirate dau semne imediat, iar simturile tale nu te vor insela. Daca nu si-a schimbat inca proprietatile, atunci e in regula sa il consumi.

Incearca sa iti notezi tot ce arunci

Timp de o luna, incearca sa iti notezi tot ce arunci la gunoi cand vine vorba de mancare. La sfarsitul lunii, trage linie si s-ar putea sa fii uimita de risipa pe care o faci, chiar daca zi de zi cantitatea nu pare a fi una mare.

Doneaza

Probabil ca e putin complicat sa donezi in fiecare zi sau in fiecare saptamana, dar atunci cand pleci intr-un concediu mai lung si te trezesti cu frigiderul plin, nu astepta sa te intorci si sa gasesti mancarea stricata. Gaseste un adapost sau un ONG care se ocupa de asta si doneaza tot surplusul.

Foto: Instagram – Tezza