O noua aplicatie de slabit pentru copii naste controverse: Poate cauza tulburari de alimentatie si o stima de sine scazuta

1
De Irina Constantin
6 sept. 2019

Kurbo este o noua aplicatie inventata de compania Weight Watchers. Ea are ca scop monitorizarea dietei si este adresata copiilor.

Pe internet exista numeroase aplicatii pentru calcularea caloriilor consumate intr-o zi, setarea obiectivelor de dieta si fitness. Poate chiar si tu folosesti una! Cu toate acestea, brandul Weight Watchers a creat o aplicatie de slabit pentru copii. Aceasta ii incurajeaza pe micuti sa fie mult mai atenti la alimentele pe care le consuma. Desi la baza pare o idee buna, care ii ajuta pe cei mici sa dezvolte un stil de viata sanatos, aplicatia Kurbo a starnit tot felul de reactii.

„O aplicatia de slabit pentru copii poate creste riscul de tulburari alimentare. Mai mult, poate duce la o stima de sine scazuta si o imagine negativa despre propriul corp.” – Yoni Freedhoff, medic specialist in tratarea obezitatii

Kurbo foloseste un sistem aparent simplu, pe intelesul celor mici, schitat sub forma unui semafor. Alimentele marcate cu verde pot fi consumate in orice cantitate, cele marcate cu culoarea galbena trebuie sa fie „restrictionate”, iar cele rosii evitate cu desavarsire.

Aceasta metoda de slabit ii ingrijoreaza pe medici

Dupa ce descarca aplicatia, parintii sau copiii introduc in sistem date precum inaltimea celui mic, varsta, greutatea si obiectivele. In materie de scopuri, copiii pot alege dintre: „vreau sa mananc mai sanatos, sa slabesc, sa am mai multa incredere in mine, sa ii fac pe parinti fericiti sau sa ma simt mai bine in hainele mele”.

„Ma ingrozeste numai gandul ca fiica mea trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte sa accepte un baton de ciocolata. Apoi, sa il si introduca in aplicatie plina de vinovatie?”, este unul dintre comentariile postate in social media.

Actrita Jameela Jamil, cunoscuta drept Tahani in serialul The Good Place, a publicat un mesaj dur pe Twitter, in care critica aceasta aplicatie de slabit pentru copii.

„Pe bune? Le inducem copiilor obsesii cu privire la greutate, calorii si mancare de la varsta de 8 ani? Eu aveam 11 ani cand am fost pusa la dieta pentru ca eram cea mai corpolenta fata din clasa. Am inceput sa ma tem de mancare si mi-am ruinat copilaria si adolescenta”, a scris Jameela.

Aplicatiile de fitness care te vor motiva sa devii mai supla

Actrita a tras un semnal de alarma pentru toti parintii. „Daca sunteti ingrijorati pentru sanatatea sau stilul de viata al copilului, hraniti-l cu mancare nutrivita si asigurati-va ca face un gen de sport care ii place. Nu il cantariti si nu ii bagati in cap ideea de succes si esec. Este o panta periculoasa!”, a explicat Jameela Jamil.

Foto: Shutterstock.com