Ce se intampla cu plasticul care ajunge in oceane?

plasticul care ajunge in oceane
1
De Flavia Parpala
7 aug. 2018

Oceanele noastre sunt o supa de plastic. Suna dur si trist, dar asta e adevarul! Cu totii am vazut sticle de plastic, ambalaje de mancare si plase din plastic invadand plajele. De asemenea, am auzit povesti cu animale marine precum pasari sau balene care au fost gasite cu stomacul plin de plastic.

Plasticul care ajunge in oceane a devenit o problema reala, de care nu putem scapa asa de usor. Peste 12 milioane de tone de plastic ajung in oceane in fiecare an, asta inseamna cam un camion in fiecare minut. Farfuriile, tacamurile si ambalajele de mancare de unica folosinta reprezinta intaia ingrijorare.

O mica parte din gunoiul regasit in ape provine de la echipamentele de pescuit sau lucrurile pierdute accidental. Mai sunt si alte surse, dar 80% din gunoiul din mare provine de pe uscat.

De unde provine plasticul care ajunge in oceane?

Tot plasticul produs de noi este ori ars ori lasat in gropile de gunoi, doar 9% fiind reciclat. Din gropile de gunoi el poate fi usor dus de vant catre rauri si mai apoi varsat in mari si oceane. Cel mai periculos este plasticul care nu este colectat in sisteme bine organizate de gunoaie. El poate cel mai usor sa ajunga de pe strazi in natura, cu ajutorul vanturilor sau al ploii, chiar direct in retelele de drenaj.

De asemenea, turistii sunt o sursa importanta de gunoi, ei lasand in urma lor, pe plaje, extrem de mult plastic si mucuri te tigari care ajung direct in ape.

O alta sursa de unde provine plasticul care ajunge in oceane este chiar scurgerea de la robinetele de acasa. Microbilele prezente in diverse produse de ingrijire personala, precum scruburile si pasta de dinti, ajung in oceane, pentru ca sunt prea mici pentru a fi filtrate. Acest lucru a dus la banarea acestor tipuri de produse din anumite tari precum Canada, Anglia sau SUA.

De asemnea, produsele sanitare care ajung in toalete si fibrele de plastic care raman in masinile de spalat devin un risc considerabil pentru mari si oceane.

A treia sursa este reprezentata de catre scurgerile industriale.

Sunt mai multe moduri in care putem incerca sa solutionam problema, iar reducerea consumului personal de plastic este unul dintre ele. Un singur lucru e clar, oceanele noastre nu mai pot inghiti mai mult plastic!

Afla 6 feluri prin care poti reduce consumul de plastic.

Foto: Instagram – Wholesomeculture