Cum reciclezi ambalajele si recipientele produselor cosmetice

1
De Mia Nicolescu
26 mart. 2022

Daca vrei sa schimbi lumea, incepe cu tine. Nu este nevoie sa primesti confirmare de la prietenii tai ca este bine sa reciclezi sticlele si cartonul. Fii tu modelul de care cei din jur au nevoie.

Nu, nu zic sa o faci pe furis, atunci cand nimeni nu te vede. Fa-o in vazul tuturor, poti chiar sa spui de ce ai ales sa faci asta, in felul acesta poti sa devii un exemplu pentru multi, insa nu te antrena in discutii inconfortabile. Ca sa motivezi pe cineva, nu trebuie sa il convingi cu vorbe, ci este suficient sa ii arati prin propriul exemplu.

Si daca de doi ani ne luptam cu pandemia, aproape de tara noastra se poarta un razboi infricosator si astfel pamantul risca sa nu mai fie un loc sigur pentru omenire, atat cat mai putem sa incercam sa nu il distrugem definitiv. Sa salvam ce se poate salva, sa avem grija de ce ne sta in putere sa ingrijim.

Cele mai bune filme apocalipitce ale tuturor timpurilor

Prin urmare, daca iti doresti sa traiesti sanatos intr-o lume sanatoasa, incepe cu acest prim pas: cum reciclezi ambalajele produselor cosmetice.

Celofan

Sunt atat de multe produse de infrumusetare (parfumurile, unele produse de machiaj), care se vand invelite in celofan… Si, din pacate, celofanul nu poate fi reciclat, ci trebuie pus direct in cosul de gunoi obisnuit.

Sticle de plastic

Sticlele de plastic, cum ar fi cele de la sampon, balsam, gelul de dus si tuburile de crema, sunt acceptate de majoritatea programelor de reciclare. Inainte sa le dai mai departe, asigura-te ca le-ai curatat bine de ce mai ramasese din produs. Daca nu ai terminat complet balsamul, NU il turna in chiuveta sau wc. Arunca ce a mai ramas in cosul de gunoi.

Aerosoli si aparate pentru coafat

Aerosoli

Da, fixativele si deodorantele pot fi reciclate in majoritatea schemelor de colectare casnice. Este important, insa, ca acestea sa fie terminate complet inainte de a merge la recilat.

Rimel, ruj, palete de machiaj (fard de ochi, fard de obraz)

Ambalajele acestor produse cosmetice sunt destul de complicat de reciclat. Poti adresa o intrebare celor de la Sephora, care se ocupa de reciclarea sticlelor de parfum, borcanelor de sticla si a recipientelor de plastic. Motto-ul lor: “Adu-ne recipientele goale ale produselor tale cosmetice! Noi ne ocupam de restul”.

Borcane de sticla

Atata timp cat au fost golite si curatate, borcanele de sticla pot fi aruncate in cosul de reciclare pentru sticla.

Aparate pentru coafat

Acestea pot fi donate catre organizatii caritabile, care le reconditioneaza si mai apoi le doneaza persoanelor defavorizate. Cauta prin intermediul platformei Harta Reciclarii centrele din orasul tau.

Foto: depositphotos.com