de ce e necesara ata dentara

Dr. Andra Custura, medic stomatolog in cadrul clinicii Andra Smile explica de ce este important sa folosim ata dentara si care este modul corect de utilizare a acesteia.

Stiati ca periajul inlatura doar 50% din placa bacteriana? Studiile arata in momentul in care combinam utilizarea atei dentare cu periajul, se inlatura pana la 70% din placa. Curatatul cu ata dentara va permite sa ajungeti in zone greu accesibile periutei de dinti, mai precis intre dinti si sub linia gingiei, acolo unde placa dentara se acumuleaza.

Cand se foloseste ata dentara?

Toti medicii stomatologi recomanda folosirea atei dentare in completarea periajului, dar nu toata lumea stie cand este momentul potrivit pentru a o utiliza: inainte sau dupa ce ne-am spalat pe dinti?

“Folosirea atei dentare inaintea periutei de dinti ajuta la detasarea resturilor de alimente si a placii bacteriene dentare (o pelicula de microorganisme) care se acumuleaza intre dinti si sub gingii, astfel incat periajul ulterior le inlatura mai usor. Eliminarea resturilor de mancare si a placii bacteriene este un factor-cheie in prevenirea aparitiei cariilor, a bolilor gingivale si a mirosului neplacut al respiratiei”, explica medicul stomatolog.

Este de asemenea recomandat sa avem la noi, in permanenta o cutie cu ata dentara, mai ales ca, in ziua de azi, a lua masa in oras a devenit o necesitate in multe cazuri. Este usor de folosit chiar dupa o scurta gustare pe fuga, situatii in care folosirea unei periute si a pastei de dinti este mult mai dificila. Evitati folosirea “clasicei” scobitori, care de cele mai multe ori nu reuseste sa rezolve problema si irita gingia.

Cum se utilizeaza corect ata dentara?

Luati aproximativ 15-20 cm de ata dentara si infasurati-i capetele in jurul degetului aratator al fiecarei maini. Folosind degetul mare si mijlociul de la fiecare mana, apucati un segment de aproximativ 2.5 pana la 5 cm si introduceti-l, cu ajutorul degetelor aratatoare intre dintii de sus.
In timp ce tineti un segment din ata dentara (aprox. 2.5 pana la 5 cm) strans intre degete, folositi-va de degetele aratatoare pentru a o introduce intre suprafetele de contact ale celor doi dinti de jos.

Cu delicatete introduceti ata dentara intre dinti prin mișcari ușoare de du-te vino pana in momentul in care simtiti ca treceti de punctul de contact dintre dinti. Nu introduceti ata dentara profund in gingii! Acest lucru va poate traumatiza gingiile. Treceti ata dentara peste intreaga forma a dintelui.

Folosind o miscare de jos in sus, glisati ata pe suprafata dintelui si sub linia gingiei cu mare grija.Treceti ata dentara peste intreaga forma a dintelui. Atunci cand va apropiati de gingie și simtiti o mica presiune e momentul sa va opriti pentru ca orice alta mișcare v-ar putea “taia”gingia.

“In mod normal ata dentara trebuie sa ramana neteda in timpul curatarii dintilor. Daca pacientul observa ca ata dentara este scamosata sau are pete de sange, acesta poate fi semnul unei carii interdentare ascunse, atunci cand si papilla gingivala (gingia dintre doi dinti) este inflamata si sangereaza usor”, spune dr. Andra Custura.

Avantajele folosirii atei dentare

“Utilizarea regulata a atei dentare previne probleme mari ale danturii, de tipul cariilor de la punctul de contact (carii in oglinda) și/sau imbolnaviri parodontale. Reduce de asemenea cu cel putin 50% probabilitatea aparitiei cariei interdentare sau o noua carie unde deja dintele a fost plombat și foarte important este ca va poate aduce o durata mai mare a lucrarilor dentare!”, adauga specialistul nostru.

Resturile alimentare ramase intre dinti, in zonele greu accesibile periutei, favorizeaza infectia si superproductia unei proteine asociate cu procesele inflamatorii la nivelul arterelor. Iar bolile de inima, alaturi de cancer si infectii, se afla in topul primelor 3 cauze de deces la nivel mondial. Oamenii de stiinta au si un prognostic: o buna igiena dentara care include utilizarea atei dentare creste cu 6,4 ani speranta de viata.

Foto: iStockphoto