rejuvenarea vaginala

In ultima vreme, tot mai mult vedete de la noi au declarat ca si-au facut rejuvenare vaginala. Am intrebat-o pe Ioana Mitoseriu, medic dermatolog specializat in tratamente laser, ce este rejuvenarea vaginala si cum ne poate ajuta aceasta procedura, dar si care sunt efectele secundare ale acesteia.

Dupa cum explica specialistul, rejuvenarea vaginala este un tratament laser nedureros non-chirurgical si non-hormonal, care se poate efectua pentru tratarea atat a vaginului, cat si a regiunii vulvare. La ora actuala, foarte multe femei, indiferent de varsta, sufera de o lipsa a sanatatii mucoasei vaginale (manifestata prin atrofie, lipsa lubrifierii si dispareunie – disconfort in timpul contactului sexual), de un aspect imbatranit a regiunii vulvare (laxitate sau tulburari de pigmentatie) sau chiar de incontinenta urinara. Toate acestea au un impact major asupra calitatii vietii, iar pana acum nu au existat solutii non sau minim invazive pentru vindecarea lor.

Odata cu inaintarea in varsta, apare sindromul de relaxare vaginala, care este accentuat de nasteri pe cale naturala multiple, atrofia vaginala sau tulburarile genito-urinare asociate modificarilor hormonale, prin scaderea hormonilor estrogeni in timpul menopauzei. Atrofia vaginala este o afectiune frecventa, care include simptome precum: uscaciunea mucoasei vaginale, senzatie de prurit sau de arsura, iritatii si dispareunie, insotite de urinare frecventa si imperioasa si chiar incontinenta urinara (scurgeri involuntare in momentul in care pacientele rad, stranuta sau tusesc). „Desi manifestarile pot aparea, asa cum am mai spus, la orice varsta, prevalenta lor este crescuta in perioada post-menopauza, afectand aproximativ 50% dintre femei. De asemenea, tratamentul este adresat si femeilor care urmeaza sau au urmat tratamente chimioterapice, ce duc la o sistare a productiei de estrogeni si progesteron de catre ovare, ceea ce provoaca aparitia vaginitei atrofice“, zice specialistul.

Rejuvenarea vaginala poate sa duca la corectarea incontinentei urinare

Tratamentul cu laserul CO2RE fractionat cu o lungime de unda de 10600 nm permite absorbtia ridicata a apei si realizeaza o coagulare a tesutului vaginal si vulvar in urma indepartarii controlate a unor parti afectate din aceasta zona. In plus, initiaza un raspuns natural al organismului de reparare si favorizeaza formarea de fibre noi prin activarea fibroblastelor. De asemenea, studiile efectuate prin prelevarea de biopsii inainte si dupa tratament au aratat si o crestere a vascularizatiei peretului vaginal. Contractia produsa asupra peretului vaginal cuprinde si baza vezicii urinare aflata adiacent acestuia, ducand la corectarea incontinentei urinare.

Nu exista limita de varsta

Exista in principal doua categorii de varsta vizate de rejuvenarea vaginala: femeile aflate la varsta fertila (spre final de 20 ani si inceput de 40) – interesate de restabilirea functiei sexuale si a aspectului estetic dupa nastere, mai ales daca acest lucru este posibil de realizat prin tehnici non-invazive – si femeile aflate in perioada perimenopauza (40-50 ani) sau postmenopauza – interesate mai putin de partea estetica si mai mult de incontinenta urinara si de atrofia vaginala. Tratamentul este adresat tuturor categoriilor de varsta, atat pacientelor care doresc doar o imbunatatire strict cosmetica, cat si celor care se confrunta cu probleme mai grave si fac tratamente chimioterapice ce genereaza tulburari in sfera vaginala.

Posibile efecte adverse dupa tratament

„Laserul CO2RE a primit aprobarea FDA (Food and Drug Administration) pentru tratarea unei game largi de afectiuni ginecologice sau genitourinare si realizarea de proceduri estetice intime in siguranta. Studiile efectuate nu au relevat decat efecte minore post-tratament, care au disparut in una-doua zile. Pacientele au experimentat o durere usoara, senzatii de intepatura sau arsura, prurit, echimoze, edem sau amorteala. Nu au fost observate complicatii la monitorizarea ulterioara, la sase luni de la tratament. Este foarte important de mentionat ca tehnica utilizeaza aplicatoare vaginale de unica folosinta, neexistand riscul de contaminare“, explica medicul dermatolog.

Ca si beneficii, este in primul rand de mentionat timpul scurt de recuperare ( sapte zile), timp in care pacienta poate experimenta cateva dintre efectele minime enumerate mai sus. Aplicatorii vaginali sunt realizati ergonomic, astfel incat sa produca un disconfort minim in timpul procedurii. De asemenea, trebuie amintit ca procedura utilizeaza o crema anestezica doar pentru tratarea zonei vulvare, nefiind utila aplicarea aplicarea de anestezic pentru tratamentul intern. Pacientele afirma ca durerea este minima sau chiar absenta in totalitate.

Cum trebuie sa ne pregatim pentru o astfel de procedura

Pentru o astfel de procedura nu este suficient sa citim informatiile aparute in reviste sau online, ci este necesar un consult prealabil cu un medic care realizeaza o astfel de procedura (fie el dermatolog sau ginecolog), deoarece este necesar un set de analize in prealabil: Babes-Papanicolau si un examen de secretie, dar lista poate fi extinsa de la pacienta la pacienta, in functie de patologie. Abia apoi tehnica poate fi efectuata in deplina siguranta.

De cate sedinte e nevoie

Protocolul standard este de trei sedinte efectuate la un interval de patru-sase saptamani, iar apoi se mai poate realiza cate o sedinta de intretinere pe an. Costul estimativ al unei sedinte ce presupune tratarea zonei interne, dar si a celei externe (partea vaginala, precum si cea vulvara) este de 1.000 de euro, fiind mai scazut in cazul unui protocol complet de trei sedinte.

Unde se face rejuvenare vaginala la noi in tara

Momentan, Bucuresti este printre putinele orase din tara unde pacientele pot opta pentru o procedura de acest tip. Clinica Elos Skin & Laser Center este singura care dispune in prezent de tehnologia CO2RE, produsa de Syneron Candela, cu cele mai bune rezultate obtinute in urma studiilor clinice realizate.

Daca ti-a placut articolul despre rejuvenarea vaginala, citeste si: Secretia vaginala: de cate tipuri este si ce rol are in actul sexual.

Foto: Guliver