Cum sa faci fata relatiilor toxice de familie, la intalnirile de Paste

1
De Georgiana Dorobantu
13 apr. 2023

Fiecare intalnire cu familia ar trebui sa fie un prilej de bucurie. Din pacate, nu este intotdeauna asa.

Iti poti alege prietenii, partenerul si oamenii pe care ii vrei in viata ta, dar nu iti poti alege familia. Relatiile cu unul sau mai multi membri ai familiei tale pot fi toxice si de cele mai multe ori simti ca nu poti face nimic pentru a schimba acest lucru. Intalnirile sunt inevitabile si probabil deja te gandesti cu groaza la ziua de Paste, cand trebuie sa stati cu totii impreuna.

Fiecare dintre noi va trece cel putin o data in viata printr-o relatie toxica – cu colegi sau sefi, parteneri, oameni pe care ii credeam prieteni, cunostinte sau vecini si nu numai.

Dar membrii familiei reprezinta un grup aparte in aceasta categorie, diferit de toate celelalte, pentru ca suntem inruditi cu ei. Acesta este si motivul pentru care ne este dificil sa le facem fata – nu ii putem evita la infinit si la mijloc este un amestec de afectiune/ura/revolta. Este mult mai complicat atunci cand acea persoana toxica ce e capabila sa scoata tot ce e mai rau din tine iti este ruda apropiata. Te simti blocata si fara scapare. De exemplu, cum iti poti vizita mama, pe care o adori, daca nu vrei sa-ti vezi tatal, care este definitia toxicitatii?

3 semne ca burnout-ul tau este cauzat de relatia cu anumiti oameni, nu neaparat de munca

Un membru toxic al familiei ti-ar putea fi parinte, frate, unchi, matusa, bunic sau oricine face parte din familia ta. Este dificil sa excluzi din viata ta o astfel de persoana, fara ca acest lucru sa-ti afecteze relatia cu ceilalti membri ai familiei.

Inainte de toate, cum iti dai seama ca o persoana este toxica? Iata cateva caracteristici ce te-ar putea ajuta sa identifici astfel de comportamente:

– este o persoana manipulatoare. Va face orice pentru a controla oamenii si situatiile astfel incat sa fie in interesul sau.
– da vina pe ceilalti pentru tot, in special pentru lucruri despre ea insasi pe care nu vrea sa le accepte.
– nu isi asuma responsabilitatea pentru faptele sale
– nu se gandeste la emotiile, sentimentele sau nevoile altora
– este o persoana excesiv de critica, cruda si ii judeca pe ceilalti
– te face sa te simti vinovata pentru ceva ce nu ai facut sau pentru alegerile tale in viata care nu o privesc
– minte pentru a obtine ce vrea

Daca vrei sa recunosti si sa gestionezi mai bine relatiile toxice, participa la Workshopul interactiv Relatii Toxice vs. Relatii Sanatoase sustinut de Andreea, ce va avea loc pe 11 mai.

470 lei, redus de la 1.410 lei, shop.andreearaicu.ro

Strategii care te pot ajuta sa faci fata relatiilor toxice de familie:

 

Creeaza limite

Usor de spus, greu de facut! Dar este un pas esential, fara de care nu poti merge mai departe. Este simplu sa cazi in plasa comportamentului toxic si iti va lua ceva timp sa descoperi cum poti sa stabilesti limite, mai ales atunci cand acestea lipsesc cu desavarsire din familia ta sau din relatia cu unii membri ai familiei. Oamenii toxici nu vor ca tu sa ai limite pentru ca le este mai dificil sa controleze pe cineva care nu este accesibil. Scopul lor este sa invadeze aceste limite – astfel pot spune sau pot face orice, oricand vor.

Cum poti sa spui „NU” fara sa jignesti pe nimeni. 5 fraze inteligente, care te vor scapa de situatii neplacute

Dar ce sunt limitele si cum le stabilesti? Te poti gandi la ele ca la niste linii invizibile, de nedepasit. Ele definesc care sunt comportamentele pe care tu le accepti, ca persoana. Pot fi fizice (nu ma atinge) sau emotionale (nu ma minti). Atunci cand iti stabilesti clar limitele si le explici celor din jur, nu mai poate exista scuza de tipul „nu am stiut ca te deranjeaza”. De exemplu, poti sa spui clar familiei tale ca nu vrei sa vorbesti despre un anumit subiect, cum ar fi vesnicele teme „Cand te mariti?” sau „Cand faci copii?”.

Limiteaza contactul

Acest pas este si mai dificil de realizat, mai ales ca membrii familiei se reunesc adesea cu diferite ocazii. Dar chiar daca nu poti evita complet contactul cu o persoana toxica cu care esti inrudita, poti gasi modalitati prin care sa te inconjori de oameni cu care te intelegi.

Evita sa petreci timp singura in compania acelei persoane. Gaseste scuze pentru a iesi din raza lui sau a ei de actiune. Si daca este absolut necesar sa discuti cu acea persoana, nu ii dezvalui informatii foarte personale, pe care le poate folosi impotriva ta. Imediat ce simti ca incepe o confruntare, incearca sa te detasezi si sa iesi cat mai repede din discutie.

Nu intra in dezbateri

Pe langa limitarea contactului, este important sa nu cazi in plasa dezbaterilor pe care adesea le lanseaza persoanele toxice. Este foarte dificil sa te abtii si sa nu reactionezi atunci cand cineva face sau spune ceva deplasat, dar este esential sa faci acest lucru. Orice vei spune va fi folosit impotriva ta si in mod clar nu vei reusi sa-i schimbi punctul de vedere unei persoane toxice. Nu uita ca scopul unui om toxic este sa te controleze si sa te tulbure emotional astfel incat sa te poata manipula mai usor.

7 fraze pe care oamenii inteligenti nu le folosesc niciodata

Taie orice legatura

Cand nimic nu functioneaza, cand ai facut tot ce se putea face si ai depus mult efort pentru a repara acea relatie toxica, dar nu ai niciun rezultat, este momentul sa tai orice legatura cu acea persoana. In mod clar nu va fi deloc usor. Vei avea de-a face cu sentimentul de vina, de rusine, tristete si chiar izolare, in special daca este o ruda apropiata.

Dar pana la urma, singura solutie este sa te concentrezi asupra propriei tale stari de bine, pentru ca relatia cu o persoana toxica iti afecteaza sanatatea fizica si mintala.

Foto: depositphotos.com