Nasterea prematura poate reduce riscul de cancer la san?

1
De Alice Moisescu
14 nov. 2018

Studiile arata ca alaptatul prelungit si nasterea prematura scad substantial riscul de cancer mamar. Insa cercetatorii nu stiu inca la ce ne foloseste aceasta informatie, avand in vedere ca nasterea prematura poate fi periculoasa.

S-a dovedit faptul ca femeile care aleg sa aduca pe lume un copil dupa varsta de 28 de ani isi reduc sansele de a face cancer la san cu pana la 60%.

Sarcina aduce modificari ale tesutului mamar

O descoperire recenta a oamenilor de stiinta danezi si norvegieni arata ca organele feminine sufera modificari uriase intr-o anume saptamana a sarcinii, astfel ca expertii din Norvegia si Danemarca sustin ca au si identificat saptamana precisa a sarcinii care aduce schimbarea.

Saptamana decisiva

In termeni medicali, nasterea unui copil pana in 37 de saptamani de sarcina se considera prematura. Dar, potrivit cercetarilor, o femeie care naste la 34 de saptamani de sarcina isi reduce semnificativ sansele aparitiei cancerului mamar.

Risc mai scazut de cancer

Oamenii de stiinta din Copenhaga au descoperit in urma studiilor ca femeile care au nascut dupa 34 de saptamani de sarcina au avut un risc mediu de 13,6% mai mic de a dezvolta cancer mamar comparativ cu femeile care nu au avut copii. Iar femeile care au nascut cu o saptamana mai devreme au prezentat si ele un risc mai scazut de cancer mamar, insa numai cu pana la 2,3%.

Cercetarile continua

Mads Melbye, de la Universitatea din Copengaha, a declarat: „Schimbarile care se intampla in corpul unei femei in timpul acestei saptamani vitale de gestatie raman un mister, insa acum ca stim de importanta acestei saptamani, ne va fi mai usor sa facem cercetari si sa ajungem la un raspuns. Ceea ce banuim este ca aceasta are legatura cu un efect biologic specific pe care celulele mamare il ating in a 34-a saptamana de sarcina”.

Legatura dintre sarcina si reducerea cancerului la san este bine cunoscuta datorita cercetarilor in domeniul medical, cercetari ce au sugerat ca celulele mamare isi modifica notabil compozitia atunci cand o femeie ramane insarcinata si se pregateste sa alapteze. Iar expertii au constat ca o femeie care se afla la a doua sau a treia sarcina, dar naste la 34 de saptamani, prezinta riscuri si mai mici de a se imbolnavi de cancer mamar.

Totusi, nasterea prematura poate fi periculoasa atat pentru mama, cat si pentru bebelus, asa ca oamenii de stiinta mai au de efectuat multe cercetari pana sa decida in ce fel aceasta descoperire poate ajuta pe viitor la minimizarea riscului de cancer de san.

Foto: Shutterstock.com