Ce este nasterea sub hipnoza, metoda folosita si de Kate Middleton

nasterea sub hipnoza
1
De Monica Radulescu
23 oct. 2018

Ce au in comun Cindy Crawford, Demi Moore, Jessica Alba si chiar si Kate Middleton, ducesa de Cambridge?

Nu doar faptul ca sunt celebre, ci si ca au ales sa nasca sub… hipnoza. Conceptul de hypnobirthing a aparut prima data in anul 1990 in SUA, datorita terapeutei Marie Mongan.

In tara noastra a fost adus de Ditta Depner, trainer de educatori prenatali “Renasterea”. Ea combina aceasta metoda de nastere prin hipnoza cu alte tehnici ce ajuta mamele sa aiba o nastere blanda si naturala.

Ce presupune metoda Hypnobirthing

Nu iti imagina vreun magician care penduleaza un ceas prin fata ochilor si iti spune cand sa nasti. Metoda Hypnobirthing se bazeaza mai degraba pe tehnici de control al durerii. Astfel,  nasterea poate fi o experienta cat mai putin traumatizanta.

Mamele  invata sa isi controleze durerea, dar si frica.  Ce se intampla mai exact?

Teama si tensiunea din timpul travaliului activeaza durerea. Insa metoda hypnobirthing impiedica corpul sa intre in modul de “fight or flight” si o ajuta pe mama sa aiba controlul in timpul nasterii. Asta pentru ca se bazeaza pe o combinatie de tehnici de respiratie si relaxare profunda.

Daca femeia este calma si pozitiva, organismul produce oxitocina si endorfine, care reduc durerile nasterii. In plus, tot mai multe studii arata faptul ca mama isi retraieste propria nastere.  De aceea, prin nasterea propriului copil, isi poate vindeca experienta traumatizanta.

“Nasterea este un cumul de trairi si emotii reprimate, acele amintiri uitate despre experienta din uterul mamei, de la propria nastere si din primii 2-3 ani de viata. Toate aceste amintiri inconstiente sunt stocate in subconstient, adica nu in memoria noastra curenta, si se activeaza odata cu un eveniment important care ne <<arunca>> fix in aceleasi trairi“, explica Ditta.

Pregatirea pentru nasterea sub hipnoza

De aceea, inainte de a naste, femeia isi poate pregati momentul, astfel incat sa fie unul exact asa cum si-l doreste. “Femeia invata in cele 4 zile de curs pe care le parcurge alaturi de partenerul ei sa isi recunoasca toate aspectele emotionale care ar putea sa o blocheze pe drumul catre o nastere frumoasa.

Impreuna ei vor reusi sa prelucreze aceste traume emotionale mostenite de la proprii parinti in primii ani de viata, tocmai pentru a nu le mai aduce in experienta nasterii copilului lor, intrerupand astfel lantul de drame si traume transmis din generatie in generatie prin nastere.

Cuplul va intelege cat de inteligent este construit corpul femeii, astfel incat sa stie sa aduca pe lume un copil, fara ajutoare externe, pentru ca nasterea este un proces fiziologic firesc, precum digestia sau respiratia. De aceea si femeile in coma pot naste un copil, fara sa participe activ la nastere.

Intelegand fiziologia nasterii, frica va disparea, iar femeia va alege sa nasca natural, avand incredere deplina in propriul corp, iar tatal va participa si el la nastere, pentru ca nu ii va mai fi frica. “ (Ditta Depner, trainer de educatori prenatali “Renasterea”)

Beneficiile nasterii sub hipnoza

Nasterea sub hipnoza are o multime de beneficii. Femeia reuseste sa aiba o experienta a nasterii frumoasa. In plus, isi vindeca propria trauma de la nastere, iar bebelusul sau face cunostinta cu lumea intr-un mod bland si netraumatizant.

Mai mult, “copilul nascut astfel va fi un adult care nu va suferi de frica de abandon, frica de schimbare, frica de singuratate, pentru ca inceputurile lui nu vor fi guvernate de astfel de emotii bulversante, de neinteles”, sustine Ditta Depner.

Foto: Shutterstock.com