Femeile sunt expuse zilnic la aproape o mie de substante chimice asociate cu cancerul la san, arata un nou studiu

1
De Georgiana Dorobantu
11 ian. 2024

Cercetatorii au analizate baze de date oficiale care contin zeci de mii de substante comune folosite in alimentatie, produse de larg consum si alte industrii pentru a le descoperi pe cele care sunt cel mai mult asociate cu cancerul la san.

In total, acestia au identificat 900 de substante chimice care au fost asociate cu aparitia cancerului la san, fie prin intermediul studiului pe animale sau studii de laborator care indica legatura cu tumorile mamare.

Femeile sunt cel mai expuse la chimicale ce cauzeaza cancer la san prin intermediul pesticidelor – folosite asupra fructelor si legumelor – si a produselor cosmetice, asa cum sunt creme antirid, sampoane, vopsele de par si sapunuri.

Dr. Jennifer Kay, medic toxicolog si coordonatoarea studiului realizat in cadrul Institutului Silent Spring din Statele Unite, le-a cerut autoritatilor sa ia demersuri pentru a inlocui chimicalele periculoase cu alternative care nu afecteaza sanatatea.

Pentru a limita expunerea la substante toxice, Dr. Kay recomanda spalarea atenta a fructelor si legumelor, in special a celor non-organice, si reducerea cantitatii de cosmetice folosite in fiecare zi.

Un nou tratament ofera speranta in lupta cu endometrioza. Cercetatorii studiaza o substanta care opreste evolutia bolii

Cancerul la san este cel mai raspandit tip de cancer in Statele Unite, cu aproximativ 240.000 de cazuri noi diagnosticate in fiecare an.

Insa in ultimii ani s-a remarcat o crestere a numarului de cazuri in randul femeilor tinere, sub varsta de 50 de ani, ceea ce medicii spun ca nu poate fi explicat de genetica.

De asemenea, cancerul la san este al doilea cel mai mare tip de cancer care provoaca decesul in cazul femeilor – numai 30% dintre femeile care descopera cancerul in stadii avansate supravietuiesc mai mult de cinci ani dupa diagnostic.

Pentru acest studiu, publicat in jurnalul de specialitate Environmental Health Perspectives, cercetatorii au analizat baze de date cu zeci de mii de substante chimice.

Iar printre aceste baza de date s-au numarat cele detinute de Agentia Internationala pentru Cercetarea Cancerului, Programul National de Toxicologie din Statele Unite si Agentia Americana pentru Protejarea Mediului.

O analiza de sange poate sa depisteze cancerul la san cu 5 ani inainte de aparitia simptomelor

Oamenii de stiinta au cautat substante care au fost asociate de-a lungul timpului cu dezvoltarea tumorilor mamare la animale.

Ei au analizat si substante cunoscute pentru activarea productiei de estrogen, avand in vedere ca un nivel ridicat al acestui hormon reprezinta un risc cunoscut pentru cancerul la san.

Specialistii au realizat o lista cu 922 de chimicale despre care spun ca pot creste riscul femeilor de a dezvolta cancer mamar

Dintre acestea, 278 de substante au fost asociate cu tumori mamare la animale. Iar despre alte 420 au descoperit ca afecteaza atat ADN-ul celular, cat si hormonii, avand un risc si mai mare asupra sanatatii.

Lista include pesticidele atrazina si malation, care sunt unele dintre cele mai utilizate in Statele Unite.

Alte substante sunt cicloatul, folosit ca erbicid pentru spanac, spirozamina, folosita pentru cereale, si simazina, utilizata pentru fructe si legume.

Pesticidele pot creste riscul de cancer prin declansarea mutatiilor la nivelul ADN-ului celular, ceea ce creste riscul ca celulele sa se divida incontrolabil.

In lista celor 922 de substante se afla si chimicale folosite in vopselele de par, asa cum este substanta 1,4-Benzenediamina. In produsele cosmetice cu retinol substanta cu potential cancerigen este retinolul, iar in sapunuri, sampoane si spume de ras substanta cu potential cancerigen este octil galatul.

Dr. Kay a declarat pentru Daily Mail ca scopul studiului a fost acela de a atrage un semnal de alarma cu privire la raspandirea larga a substantelor ce cresc riscul de cancer mamar si de a indemna la actiune organizatiile raspunzatoare pentru reglementarea folosirii acestor substante.

Ea a adaugat ca expunerea la o cantitate mica din aceste chimicale, pe termen scurt, nu este asociata cu o crestere semnificativa a riscului de cancer la san.

Dr. Ruthann Rudel, directorul de cercetare al institutului care a realizat studiul, spune ca „nu este etic” ca organizatiile de reglementare sa astepte studii care dezvaluie riscurile.

„Este un alt motiv pentru care avem nevoie de unelte mai bune in a prezice ce chimicale ar putea sa duca la aparitia cancerului la san, astfel incat sa evitam acele expuneri”, spune specialista.

Foto: freepik.com