10 mituri despre cancerul de san care iti afecteaza sanatatea

cancerul de san
1
De Alice Moisescu
25 feb. 2019

In fiecare an, in Romania sunt diagnosticate peste 10.000 de femei cu cancer la san in forma avansata.

Procentul acestei maladii este intre 30 % si 50% – alarmant de mare. Iar printre factorii incriminati drept declansatori se numara si fumatul si refuzul vaccinarii impotriva virusului HPV si HBV.

Desigur, printre factori se strecoara si numeroase mituri… mituri are iti pot afecta, insa, sanatatea. Care sunt acelea? Aflam in randurile ce urmeaza!

Cancerul nu iarta pe nimeni – Tu cand ti-ai facut ultima oara analizele?

10 mituri despre cancerul de san care iti afecteaza sanatatea

1. Nodulii la san confirma cancerul mamar

In jur de 80% din nodulii pe care ii au femeile in timpul vietii sunt benigni (necancerosi) si apar de regula pe fondul schimbarilor hormonale. Totusi, medicii incurajeaza doamnele sa se palpeze lunar si in cazul in care simt ca ceva este in neregula, sa se prezinte la un control.

2. Sutienele cu sarma cresc riscul de cancer mamar

Cele mai multe studii infirma aceasta teorie eronata, conform careia sutienele cu sarma apasa pe nodulii limfatici, ducand astfel la acumularea unei cantitati mari de toxine si, implicit, la cancer.

3. Femeile cu sanii tari sunt mai predispuse la cancer mamar

In trecut, medicii considerau ca femeile cu sanii tari, cei cu numerosi noduli, prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta cancer mamar. Insa studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat ca aceasta informatie este eronata.

4. Mamografiile anuale dupa varsta de 40 de ani cresc riscul de cancer mamar

Daca medicul tau ti-a recomandat sa faci anual cate o mamografie, atunci balanta riscuri-beneficii este inclinata in favoarea ta si a sanatatii tale. Desigur, mamografia este o investigatie iradianta, insa cantitatea de radiatii este una foarte mica.

5. Biopsiile favorizeaza raspandirea cancerului in corp

Nimic mai eronat. Niciun studiu de incredere nu a demonstrat acest fapt, conform caruia biopsia ar putea raspandi celulele canceroase in corp.

6. In fata cancerului la san nu conteaza greutatea

Ba… da. Femeile supraponderale si cele care sufera de obezitate prezinta un risc mai mare de a suferi de cancer la san decat cele cu o greutate corporala normala. Indeosebi daca au trecut de varsta menopauzei. Explicatia? Grasimea corporala elibereaza in corp hormoni care stimuleaza dezvoltarea cancerului.

Alimente care pot cauza cancer: La ce trebuie sa renuntam

7. Cancerul mamar se manifesta intotdeauna prin aparitia unui nodul

Nu intotdeauna un nodul este factorul declansator al cancerului mamar. Inflamarea sanilor, iritatii in zona acestora, aparitia de ‘gaurele’ pe sani, dureri de sani sau de mameloane, ‘retragerea’ unuia sau a ambelor mameloane, inrosirea unor portiuni ale sanilor, aparitia unor scuame, ingrosarea pielii sanilor sau mameloanelor sau chiar aparitia unor scurgeri din mameloane – toate acestea pot reprezenta factori declansatori ai cancerului mamar.

8. Femeile cu sani mici sunt mai putin predispuse la cancerul mamar

Nu exista nicio legatura intre marimea sanilor si riscul de a dezvolta cancer la san. Sanii foarte mici sunt intr-adevar mai facil de examinat (mamografii, IRM), rezultatele fiind mai concludente.

Implantul mamar poate cauza cancer?

9. Deodorantele pot creste riscul de cancer mamar

SOA neaga existenta unei conexiuni reale intre utilizarea deodorantului si cancerul mamar, intrucat este nefondata stiintific.

Totusi, in urma unui studiu efectuat recent, o echipa de cercetatori a descoperit urme de parabeni in cateva mostre de tumora mamara. Parabenii, substante folosite pe post de conservanti in deodorante, actioneaza asupra organismului precum estrogenul. Si este cunoscut faptul ca excesul estrogenic creste riscul de cancer la san.

10. Numai femeile care au avut in familie cazuri de cancer mamar prezinta risc

In realitate, aproximativ 70% din totalul cazurilor nu se regaseste la femeile care sa fi avut vreo ruda cu aceasta maladie. In acelasi timp, daca o ruga de gradul I (parinte, sora, copil) a avut sau are cancer mamar, riscul tau de a face o boala maligna este… dublu.

Un nou studiu dezvaluie dieta care scade riscul cancerului la san

Foto: Shutterstock.com