Cancerul nu iarta pe nimeni – Tu cand ti-ai facut ultima oara analizele?

cancerul nu iarta
1
De Roxana Dobrita
16 dec. 2018

Corpul nostru nu ne spune intotdeauna tare si raspicat atunci cand e bolnav. De aceea e important sa-ti faci toate analizele chiar daca nu prezinti neaparat simptome.

Mai ales ca numarul romancelor diagnosticate cu cancer de san si de col uterin s-a dublat in ultimul deceniu. Mai mult decat atat, varsta acestora este din ce in ce mai mica: 1 din 1000 de femei din Romania dezvolta cancer de san sau de col la o varsta foarte tanara (intre 30 si 39 de ani).

Poate si tu cunosti pe cineva care a trecut prin asta sau tu insati te-ai luptat cu boala la un moment dat in viata. Indiferent de experiente individuale, toti cunoastem pe cineva bolnav de cancer, supravietuitor al bolii sau, dimpotriva, rapus de aceasta boala necrutatoare.

In ciuda prevalentei sale si a enormelor progrese in materie de analize de detectare, cancerul ramane o stigma pe care multa femei refuza sa o accepte. E infricosator, e un subiect despre care am prefera sa nu vorbim pentru ca ne forteaza sa ne gandim la propria mortalitate.

Dar trebuie sa o facem pentru ca e singura noastra arma impotriva lui.

Nu te va ajuta la nimic sa te prefaci ca aceasta boala cumplita nu exista. Nu te va ajuta la nimic sa refuzi sa-ti faci analizele ocrotita de gandul profund uman ca nu are cum sa ti se intample tocmai tie.

Mai ales ca cel mai recent raport Globocan, pe anul 2018, a scos la iveala ca cele mai comune 3 tipuri de cancer feminin (de san, ovarian si de col uterin) reprezinta aproape 40% din noile cazuri de cancer feminin din acest an in Romania si sunt responsabile pentru aproape o treime din decesele generate de cancer in cadrul populatiei feminine, valori care depasesc media europeana si demonstreaza urgenta imbunatatirii performantelor de diagnostic si tratament a acestor patologii.

Daca esti pregatita sa vorbim despre asta, trebuie sa-ti povestesc in primul rand de noua campanie a Coalitiei pentru Sanatatea Femeii, o initiativa a Fundatiei Renasterea, pentru sustinerea diagnosticului complet al cancerelor feminine.

Intitulata „In lupta pentru supravietuire, detaliile sunt esentiale. Fiecare pacient cu cancer are dreptul la un diagnostic complet”, campania pune accent pe importanta promovarii unui sistem functional de compensare integrala la nivel national a testarilor moleculare si genetice.

De ce este important acest lucru?

Pentru ca testarile moleculare si genetice au un rol esential in stabilirea unui diagnostic corect si complet, lucru care ajuta fiecare pacienta sa beneficieze de un tratament personalizat, adaptat tipului sau de cancer. Iar acest lucru mareste sansele de victorie asupra bolii.

„Noua campanie a Coalitiei pentru Sanatatea Femeii isi propune sa aduca la cunostinta opiniei publice, pacientelor si factorilor de decizie necesitatea unui sistem national de decontare integrala a testarilor moleculare si genetice in cazul cancerului de san, al cancerului de col uterin si al cancerului ovarian. Pe parcursul urmatoarelor luni dorim sa crestem gradul de interes fata de aceasta problematica, sa prezentam beneficiile concrete ale testarilor moleculare si genetice si sa argumentam ceea ce consideram ca este un cost extrem de usor de asumat de catre statul roman in instituirea unui sistem national de decontare integrala a testarilor moleculare si genetice pentru cele mai raspandite tipuri de cancer feminin. Vom arata cum cu un efort bugetar de ordinul a cateva milioane de lei, mii de paciente din Romania vor avea o sansa mai buna de a invinge aceasta boala cumplita. Le multumim anticipat tuturor celor care ne vor fi alaturi in acest nou demers al Coalitiei pentru Sanatatea Femeii”, a declarat Mihaela Geoana, presedinte al Coalitiei pentru Sanatatea Femeii.

Daca nu ti-ai terminat inca rezolutiile pentru 2019 in materie de sanatate, asigura-te ca treci pe lista si testarea pentru aceste 3 tipuri de cancer. Suna de pe acum si programeaza-te. Va fi cea mai buna investitie pe care o vei face pentru sanatatea si viata ta.

Foto: Shutterstock.com