Nu ignora niciunul din aceste 6 simptome! Pot fi semnele cancerului de san

1
De Cristina Tudor
30 iul. 2019

Cancerul de san. Statisticile sunt alarmante! O femeie din opt va fi diagnosticata cu cancer mamar si sunt mai mult de 3.1 milioane de femei cu istoric de cancer de san numai in SUA.

Pentru americance, decesul cauzat de cancerul de san este mai raspandit decat decesul cauzat de alte tipuri de cancer, dar al doilea ca pondere dupa cel pulmonar.

Data fiind prevalenta acestui tip de cancer atat in SUA, cat si in toata lumea, este crucial sa stiti cat mai multe lucruri despre cancer si de a sti sa-l depistati in faze incipiente.

Tipurile de cancer de san

Potrivit dr. David Weintritt de la National Breast Center Foundation, exista doua tipuri principale de cancer mamar.

Cancerele mamare sunt clasificate in doua grupe principale: in situ (preinvazive) si invazive. In cazul tumorilor in situ, cancerul ramane aproape de localizarea de origine, in limitele ductelor sau lobulilor sanului. Tumorile in situ sunt cunoscute sub denumirea de carcinom ductal in situ sau carcinom lobular in situ.

Tumorile in situ pot uneori sa capete o forma mai invaziva, de aceea de obicei se recomanda indepartarea pe cale chirurgicala. Cancerele in situ au un prognostic bun. Tumorile invazive se raspandesc la alte tesuturi de la nivelul sanului si in general au un prognostic mai putin bun decat cancerele in situ.

Odata ce tumorile devin invazive, exista un risc crescut de raspandire a cancerului in ganglionii limfatici si catre alte zone din organism. Cel mai des intalnit tip de cancer invaziv, care se regaseste in aproximativ 80% din cazuri este carcinomul ductal invaziv (sau carcinom inflitrant ductal). Urmatorul, reprezentand aproximativ 5-10% din cazuri este carcinomul lobular invaziv.

Principalele semne si simptome, care trebuie sa va alarmeze, NU LE IGNORATI si mergeti de indata la control! Ca orice cancer, depistat in stadii incipiente, se poate trata cu succes.

  • Formatiune tare la nivelul sanului
  • Ganglioni limfatici mariti la nivelul axilei sau alte umflaturi ciudate
  • Dureri de san care nu dispar
  • Schimbare la nivelul sanului: de forma, de marime, de textura a pielii, de culoare a pielii
  • Aparitia rosetei pe san, iritatie sau mancarime
  • Micsorarea sau marirea sanului
  • Schimbari la nivelul mameloanelor
  • Descuamari ale pielii sanului
  • Redirectionarea mamelonului

Citeste continuarea pe doctorulzilei.ro

Foto: Shutterstock.com