Alimente care pot cauza cancer: La ce trebuie sa renuntam

alimente care pot cauza cancer
Alice Moisescu1
De Alice Moisescu
16 ian. 2019

In fiecare zi citim despre oameni care au fost diagnosticati cu diferite forme de cancer sau care au cedat din cauza acestei maladii.

In afara mostenirii genetice si a mediului, un studiu recent efectuat la Harward arata ca riscul de dezvoltare a cancerului tine si de alimentatie.

Stiati ca oncologii au creat o lista de alimente care pot provoca anumite tipuri de cancer? Iata la ce trebuie sa fii si tu atenta!

Topul alimentelor care pot cauza cancer

Tinand cont de faptul ca rata de diagnostic a acestei boli este intr-o continua crestere, este momentul sa analizam cu mai multa acuratete ce ingrediente contin alimentele pe care le consumam in unele cazuri zi de zi.

CARNEA PROCESATA

Carnatii, sunca, sandwich-ul de tip hot dog… toate aceste produse procesate sunt tratate, contin multe chimicale si o cantitate masiva de sare, motiv pentru care prezinta riscuri cand vine vorba de dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.

BAUTURILE CARBOGAZOASE

Un studiu realizat de Prevention arata ca prin consumul de bauturi carbogazoase in mod repetat se dezvolta si riscul de accident vascular cerebral, dar si de cancer pancreatic.

Sucurile carbogazoase contin foarte mult zahar si calorii goale, care duc la acumularea de kilograme in plus.

De asemenea, contin coloranti artificiali si aditivi precum derivatul 4-methylimidazol (4-MEI), un compus chimic asociat cu aparitia cancerului.

ALCOOLUL

Toata lumea cunoaste efectele nocive ale alcoolului in exces. Prea mult alcool in organism poate conduce, insa, si spre cancer. Un studiu recent atesta faptul ca tinerele la varsta premenstruala care beau cel putin o batura alcoolica pe zi prezinta un risc mai crescut de a face cancer la san.

Expertii de la ‘Organizatia Mondiala a Sanatatii’ au descoperit ca alcoolul reprezinta o cauza majora in dezvoltarea cancerului bucal, de esofag, ficat, colon si san.

POPCORNUL DE PORUMB FACUT LA MICROUNDE

Pe cat de populare sunt, tot pe atat de nocive. Floricelele de porumb facute la cuptorul cu microunde contin acid perfluoto-octanoic, acid folosit in realizarea teflonului. Studiile arata ca acest tip de chimicala cauzeaza infertilitate la femei si creste riscul aparitiei cancerului la ficat, vezica, pancreas, etc.

CHIPSURILE DE CARTOFI

Da, stim. Sunt gustosi si de nerefuzat uneori…

Chipsurile insa sunt bogate in grasimi si calorii care duc la crestere in greutate, colesterol si tensiune. De ce? Pentru ca sunt prajite la… 120 de grade Celsius. De aici si toate efectele lor nocive. Mai mult decat atat, prin procesul de prajire creste semnificativ aparitia acrilamidei, un cancerigen pe care il intalnim in tigarete.

O dieta in care acest cancerigen este prezent conduce catre dezvoltarea cancerului ovarian, al celui de prostata, al celui digestiv, etc.

MAIONEZA SI KETCHUP-UL

Emulsificatori, stabilizatori, conservanti, grasimi, zahar… toate acestea sunt doar cateva dintre substantele nocive prezente in compozitia celor doua produse mai sus mentionate.

Pentru sanatatea ta si a familiei tale, specialistii recomanda sa le elimini din alimentatie. Si sa te interesezi mai mult de ceea ce pui pe masa.

ZAHARUL RAFINAT

Multi spun ca zaharul rafinat accelereaza cresterea si dezvoltarea celulelor maligne. Insa lucrurile nu stau intocmai. Siropul de fructoza nu este sanatos, mai ales ca este usor de absorbit de catre organism.

Incearca sa stai departe de prajituri din comert, de sucuri acidulate, de torturi, intrucat acestea contin zahar rafinat si sunt considerate produse cancerigene.

Foto: Shutterstock.com