De ce varza kale este leguma cea mai contaminata cu pesticide

varza kale
Roxana Dobrita1
De Roxana Dobrita
27 mart. 2019

In mai putin de un deceniu, varza kale s-a transformat dintr-o simpla garnitura in elementul esential in salate, smoothie-uri si antreuri sanatoase. A fost transformata in chipsuri, in pudra si adaugata pana si in popcorn sau apa minerala.

Partea mai putin buna este ca varza kale este una dintre legumele cele mai contaminate cu pesticide, conform organizatiei nonprofit Environmental Working Group (EWG). Cu toate ca anul trecut nu a fost prezenta pe lista acestora de alimente contaminate cu pesticide, anul acesta varza kale ocupa locul 3, dupa capsune si spanac.

Dupa ce a analizat teste din 2017, obtinute de la departamentul de agricultura al Statelor Unite, EWG a descoperit ca varza kale contine urme de cinci tipuri diferite de pesticid, chiar si atunci cand este bine spalata.

10 cele mai periculoase sortimente de peste

Mai bine de 90% din esantioanele testate au scos la iveala urme detectabile de cel putin doua pesticide

…iar cel mai contaminat esantion avea nu mai putin de 18 reziduuri de pesticide diferite.

Desi oamenii de stiinta inca incearca sa descopere legatura dintre pesticide si boli, studiile au legat anumite pesticide de aparitia cancerului, diabetului, autismului si ADHD-ului la copii si adolescenti.

In ceea ce priveste varza kale, EWG a descoperit ca 60% dintre esantioane au testat pozitiv pentru un erbicid numit DCPA, care este vandut sub numele de Dacthal. La finalul anilor cincizeci, acest erbicid era folosit in productia de capsune, legume, fasole si bumbac. O data cu anii nouazeci, utilizarea acestuia s-a limitat la eliminarea buruienilor de pe terenurile de golf.

In 2005, utilizarea acestuia a fost suspendata aproape in totalitate, dupa ce s-a dovedid ca se infiltreaza in apa din pamant. Cativa ani mai tarziu, Uniunea Europeana a interzis toate utilizarile sale. Astazi, singurele produse care contin Dacthal in America sunt cartofii dulci, vinetele, guliile si varza kale.

Fructe si legume: o lista cu bune si cu rele

Agentia de protectie a mediului din America are dovezi concludente care spun ca Dacthal-ul poate cauza cancer.

Organizatia a listat erbicidul ca posibil carcinogen ca urmare a unui studiu de doi ani care a dovedit ca acesta poate cauza tumori de ficat si tiroida la soareci, dar efectele asupra oamenilor nu au fost inca testate.

Analiza celor de la EWG a descoperit si ca 30% din esantioanele de varza kale contineau bifentrin si cipermetrin, doua insecticide care au fost si ele listate ca posibili carcinogeni in urma unor studii pe soareci. Expunerea excesiva la aceste substante chimice poate cauza ameteli, dureri de cap si probleme neurologice.

Vestea este cel putin ingrijoratoare pentru fanii impatimiti ai acestui tip de varza, dar pe de alta parte studiile spun ca beneficiile acesteia depasesc teama prezentei pesticidelor.

O singura cana de varza kale cruda iti da mai bine de 200% din cantitatea necesara zilnic de vitamina A si aproape 700% din cantitatea necesara zilnic de vitamina K. Contine si vitamina B6, calciu, vitamina C si potasiu. Mai mult decat atat, unele studii pretind ca legumele crucifere precum varza kale pot proteja impotriva anumitor tipuri de cancer.

Foto: Shutterstock.com