6 combinatii periculoase de alimente – pot provoca boli grave

1
De Cristina Tudor
25 ian. 2020

Cand alimentele „incompatibile” sunt consumate impreuna, exista riscul ca nutrientii sa nu se mai asimileze corect.

Mai mult, din aceasta combinatie pot sa rezulte substante care provoaca diaree, toxiinfectii si cresc riscul de cancer.

1. Lapte si ciocolata

Oricat de suprinzator ar parea, laptele si ciocolata nu fac casa buna.

Combinate, calciul din lapte si acidul oxalic din ciocolata formeaza un compus numit oxalat de calciu, greu de digerat, care poate provoca diaree.

„Oxalatii din ciocolata si cazeina din lapte se precipita si, pe langa faptul ca provoaca indigestie, se reduce din actiunea neurostimulatoare a ciocolatei. Ciocolata cu lapte este oricum destul de periculoasa, intrucat contine lapte praf reconstituit si multe zaharuri, care pot duce in timp la boli cardiovasculare, cum este ateroscleroza”, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, expert in alimentatie.

2. Cafea cu lapte

Daca obisnuiti sa adaugati lapte in cafea, va alegeti doar cu gustul, spun medicii. „Laptele taie din actiunea stimulatoare a cafelei. Daca o cafea amara se digera in 20 de minute, cea cu lapte ramane si trei ore in stomac„, adauga prof. dr. Mencinicopschi.

3. Iaurt cu mezeluri

Multe persoane consuma un iaurt langa un sandvis cu sunca fara sa stie cat e de gresit.

Mezelurile contin nitrati (conservanti) care, in combinatie cu acidul organic (lactic) din lactate, se transforma in nitrozamina, o substanta cancerigena.

„In general, combinatia dintre doua proteine animale este foarte indigesta. Acest lucru este specificat clar la alte religii. De exemplu, pe masa evreilor nu veti vedea niciodata lapte si derivate langa carne”, subliniaza specialistul citat.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.