8 produse cancerigene pe care le folosesti zilnic

Cristina Tudor1
De Cristina Tudor
1 dec. 2019

Fumatul, obezitatea, expunerea excesiva la ultraviolete sunt factori cancerigeni cunoscuti.

Exista insa si factori cancerigeni mai putin cunoscuti, printre care, pudra de talc, produsele de curatat si tratamentele hormonale.

1. Alcoolul

Zeci de mii de cazuri de cancer esofagian, colorectal si hepatic ar putea fi prevenite daca barbatii s-ar limita la doua pahare de alcool pe zi, iar femeile la un singur pahar. „S-au facut studii ample, pe cohorte mari de pacienti, in tarile din Europa, iar concluziile au fost clare: riscul de cancer esofagian, colorectal sau hepatic creste direct proportional cu numarul de pahare”, avertizeaza specialistul in alimentatie Corina Zugravu.

2. Afumaturile

Pestele afumat, carnea la gratar si afumaturile in general cresc riscul de cancer la stomac. „Fumul contine hidrocarburi aromatice policiclice, substante extrem de toxice si cancerigene. Consumate rar nu pun probleme sanatatii. Japonezii insa, care le consuma regulat, se confrunta cu o incidenta mare a cazurilor de cancer la stomac”, exemplifica specialistul Zugravu.

3. Produsele de curatat

Folosirea indelungata a produselor de curatat din gospodarie pot provoca de la alergii la cancer pulmonar, afectiuni ale ficatului sau insuficienta renala. Copiii pot face forme de cancer ale creierului in urma expunerii pe termen lung la insecticide, produse agresive de curatat. Atentie la cele care contin carbaryl si diazinon.

4. Mobilul

OMS a incadrat recent radiatiile provenite de la telefoanele mobile in categoria „posibil cancerigene”.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.