Un nou tratament ofera speranta in lupta cu endometrioza. Cercetatorii studiaza o substanta care opreste evolutia bolii

1
De Georgiana Dorobantu
10 ian. 2024

Un nou medicament are potentialul de a ajuta la vindecarea endometriozei, anunta cercetatorii, care spera ca aceasta varianta de tratament sa ajunga pe piata in urmatorii cinci ani.

Dicloroacetatul, un medicament folosit in mod obisnuit pentru a trata afectiunile metabolice in cazul copiilor, s-a dovedit a fi eficient in distrugerea celulelor care provoaca endometrioza.

Endometrioza este o afectiune ginecologica dureroasa, in care celule similare celor care captusesc interiorul uterului cresc si se multiplica in alte parti ale corpului, in special in abdomen.

Boala afecteaza una din zece femei la nivel global si provoaca simptome care au impact major asupra calitatii vietii, printre care dureri abdominale severe, oboseala, tulburari gastrointestinale, menstruatii dureroase, durere in timpul contactului sexual si infertilitate.

Studiile arata ca femeile care sufera de endometrioza sunt predispuse genetic la depresie, anxietate si tulburari de alimentatie

In prezent nu exista un tratament care poate duce la vindecarea endometriozei. Potrivit statisticilor realizate in Marea Britanie, efectele economice cauzate de endometrioza se ridica la pierderi de 8,2 miliarde de lire sub forma de tratament, pierderea locurilor de munca sau costuri de ingrijire medicala, precum interventii chirurgicale.

Optiunile disponibile in prezent pentru tratarea endometriozei, printre care contraceptia hormonala, operatia cu laser sau laparoscopica si chiar histerectomia – pot provoca si mai multe complicatii si efecte secundare in cazul femeilor afectate, iar adesea nu reusesc sa tina sub control aceasta boala care se agraveaza in timp.

Testele initiale au aratat ca dicloroacetatul (DCA) este eficient in distrugerea celulelor care cauzeaza endometrioza

In primavara acestui an, medicul Andrew Horne, profesor de Ginecologie si Stiinte Reproductive din cadrul Universitatii din Edinburgh, va desfasura a doua etapa dintr-un test clinic cu DCA asupra unor cauzuri de endometrioza. Specialistul spera ca medicamentul sa poata fi aprobat si prescris ca tratament pentru endometrioza in urmatorii cinci ani.

Olivia Culpo dezvaluie cum a afectat-o endometrioza: „Iti mananca viata”

Cercetatorii au descoperit ca femeile care sufera de endometrioza produc mai mult lactat – o substanta nociva eliberata de organism in urma metabolizarii glucozei – decat femeile care nu sufera de aceasta afectiune. Profesorul Horne si echipa sa au descoperit ca un nivel ridicat de lactat creeaza un mediu care sustine cresterea si raspandirea celulelor de endometrioza. Tintirea acestor celule cu DCA a dus la scaderea productiei de lactat, ceea ce ar putea sa opreasca evolutia bolii.

La finalul primei faze a testului clinic, femeile care au primit tratament cu DCA au raportat o reducere semnificativa a simptomelor, precum si o scadere a cantitatii de medicatie impotriva durerii de care au avut nevoie in timpul ciclului menstrual.

Emma Roberts, despre cum i-a afectat endometrioza fertilitatea: „Ma simteam de parca facusem ceva gresit“

„Suntem foarte incantati cu privire la urmatoarea faza a testului. Au fost foarte putine teste pe tratamente non-hormonale, astfel ca suntem in mare parte leaderi in acest domeniu”, a declarat Prof. Horne pentru The Telegraph.

„Speram ca medicamentul sa reduca volumul bolii, iar studiile noastre de pana acum ne ofera indicii ca nu afectaza doar simptomele, ci direct boala, pe care o impiedica sa progreseze”, a continuat specialistul.

Testul clinic se afla in fazele preliminare, iar Dr. Horne si echipa sa de cercetatori spera ca lansarea urmatoarei faze, numite EpIC2, va oferi un raspuns definitiv in privinta eficientei tratamentului cu DCA.

Foto: depositphotos.com