Olivia Culpo dezvaluie cum a afectat-o endometrioza: „Iti mananca viata”

1
De Maria Constantin
3 sept. 2023

Modelul incurajeaza pe oricine sufera de dureri in perioada ciclului menstrual sa consulte un medic pentru a vedea daca are endometrioza.

Dupa mai bine de trei ani de dureri cumplite, Olivia Culpo a aflat, in sfarsit, care era problema: endometrioza. Iar asta a ajutat-o sa se simta „mai bine” pentru ca a suportat cu succes o interventie chirurgicala.

Modelul in varsta de 28 de ani are o poveste cunoscuta pentru multe femei cu aceasta afectiune: desi a avut multe cicluri menstruale extrem de dureroase, fiecare doctor a ignorat posibilitatea ca ea sa aiba endometrioza.

„Ajunsesem intr-un punct in care nu doar ca ciclurile mele devenisera insuportabile, dar apoi am aflat si ca exista un alt simptom al endometriozei care in timp ce avanseaza ai dureri si intre cicluri. Am incercat din rasputeri sa pretind ca nu exista si sa caut doar sa pot face lucruri normale pe care mi-as fi dorit sa fiu in stare sa le fac. Si pe urma mi-am dat seama ca nu era posibil. Imi amintesc ca eram in avion in pozitie ghemuita, plangand”, a povestit ea pentru People.

Ani de chin si luni de controale

Vedeta, care si-a expus experienta pe Endometriosis Awareness Month, a spus ca a incercat sa reziste in timp ce mergea de la un doctor la altul, in cautarea unui diagnostic, dar i se spunea intr-una ca durerile ei erau „normale”, desi nu erau.

„Iti mananca viata incetul cu incetul. Incepi sa-ti planifici toata existenta in functie de endometrioza, fiindca nu poti sa functionezi. In fiecare luna, nu stii daca o sa-ti fie de cinci ori sau de zece ori mai rau decat luna trecuta”, a explicat ea.

Culpo a primit confirmarea endometriozei dupa cinci luni de controale medicale si cercetare pe cont propriu si ani de chin. Ea s-a dus la o prietena, Carolina Panthers, iar aceasta a apelat la un medic, spunandu-i ca Olivia crede ca are endometrioza, fiindca a vazut multe cazuri asemanatoare pe Reddit si pe YouTube. Medicul s-a consultat atunci cu Dr. Smitha Vilasagar, medic ginecolog specializat in endometrioza si astfel a diagnosticat-o pe Olivia.

Ea se considera norocoasa pentru ca a beneficiat de acest ajutor si de aceea a intrat intr-un parteneriat cu Endometriosis Foundation of America pentru a-si impartasi povestea si a transmite mai multor femei care au asemenea dureri sa caute un diagnostic. Ea a spus ca a fost socata de numarul mare de femei care au comentat spunand ca au aceasta afectiune.

Olivia Culpo se simtea „ratusca cea urata” in copilarie: La 10 ani a tinut prima dieta

Vedeta a adaugat ca la acel moment nu era pregatita pentru o operatie si a incercat o abordare holistica. „Am taiat cofeina. Am taiat alcoolul. Am scos glutenul, lactatele, zaharul. Si tot aveam dureri mari. Si cred ca ceea ce s-a schimbat a fost ca am simtit ca epuizasem toate resursele exterioare de pe aceasta cale evaziva”, a spus ea.

Cea mai buna decizie

In noiembrie anul trecut, Culpo a decis sa se opereze, perspectiva care o ingrozea. Dar dupa aceea a rasuflat usurata, vazand ca se simtea mult mai bine. In primele zile dupa interventie a avut dureri. „Dar sa fiu sincera cu voi, nu era nimic pe langa durerea pe care o simteam de obicei intr-o luna. E ca o plimbare in parc in comparatie cu durerea pe care o ai de obicei cu endometrioza”, a explicat.

Vedeta a continuat sa se refaca si a mers la control, iar acum spune ca operatia „a fost cea mai buna decizie” pe care a luat-o vreodata. Ea va avea nevoie de inca o interventie in urmatorii ani pentru curatarea tesuturilor care se vor dezvolta din nou, o operatie obisnuita pentru pacientele cu aceasta afectiune si un pas important inainte de a avea copii. Pentru Culpo, aceasta etapa era o sursa de ingrijorare, dar analizele au aratat ca fertilitatea sa nu este afectata.

Vedeta le incurajeaza pe toate femeile care au ciclu menstrual dureros sa nu astepte si sa verifice daca au endometrioza.

„Folositi toate resursele disponibile, cercetati online, pe YouTube, intrebati-va prietenele, poate persoane care au endometrioza si creati-va un sistem de sprijin ca sa nu va simtiti singure. Nu doar ca va face sa va simtiti mai bine, dar va va oferi si ajutorul de care aveti nevoie”, recomanda ea.

Foto: Getty Images