Studiile arata ca femeile care sufera de endometrioza sunt predispuse genetic la depresie, anxietate si tulburari de alimentatie

1

O echipa de cercetatori de la Yale a facut o descoperire neasteptata despre aceasta boala.

Endometrioza nu afecteaza doar pelvisul, ci este o afectiune sistemica care implica intregul organism. Recent s-a realizat cel mai amplu studiu epidemiologic de pana acum privind factorii psihiatrici care pot insoti endometrioza.

Specialistii au demonstrat ca depresia, anxietatea si tulburarile alimentare nu sunt doar un rezultat al durerii cronice pe care o genereaza endometrioza, ci au propriile mecanisme genetice care stau la baza lor.

„Nu este surprinzator faptul ca a avea o predispozitie genetica la endometrioza ar putea include modificari genetice care afecteaza si alte zone ale corpului”, explica Hugh Taylor, MD, presedinte si profesor de obstetrica, ginecologie si stiinte ale reproducerii la Scoala de Medicina Yale si coautor al studiului.

Olivia Culpo dezvaluie cum a afectat-o endometrioza: „Iti mananca viata”

Endometrioza se extinde in corp

Studiul a folosit date de la UK Biobank: 8.200 de paciente cu endometrioza si 194.000 de controale sanatoase. In primul rand, au investigat daca depresia, anxietatea si tulburarile de alimentatie erau mai raspandite la persoanele cu endometrioza, tinand cont de durerea cronica, statutul socio-economic, varsta, indicele de masa corporala, diverse medicamente si afectiuni comorbide. Ei au constatat ca a avea endometrioza creste semnificativ sansele de a avea aceste trei afectiuni psihiatrice.

Prin efectuarea unei analize de corelatie genetica, au descoperit o corelatie genetica semnificativ de mare intre endometrioza si fiecare dintre cele trei tulburari. In continuare, au efectuat o analiza pentru a identifica variantele genetice comune. Aceasta analiza a scos la iveala o varianta, numita DGKB rs12666606, partajata intre endometrioza si depresie. Echipa a publicat concluziile in JAMA Network Open.

„Aceasta este o gena foarte prezenta in multe regiuni ale creierului, precum si in tesutul reproducator feminin, ceea ce este foarte interesant”, spune Dora Koller, PhD, cercetator postdoctoral in domeniul genomicii computationale.

3 schimbari alimentare simple care reduc efectele endometriozei

Endometrioza, o boala greu de suportat

Este o afectiune extrem de dureroasa in care tesutul similar cu mucoasa uterului [endometrul] creste in afara uterului. Boala se manifesta printr-o gama larga de simptome, inclusiv dureri pelviene, abdominale si lombare, sangerari abundente, relatii sexuale dureroase, urinare si scaune dureroase, constipatie sau diaree, balonare, greata, oboseala si infertilitate. Unele femei pot avea crize in timpul menstruatiei, in timp ce altele traiesc cu simptome zilnice.

Una din 10 femei de varsta reproductiva din intreaga lume sufera de aceasta afectiune, dar conceptiile gresite raspandite – chiar si in cadrul comunitatii medicale – pot face dificila obtinerea unui tratament.

O femeie a murit asteptand operatia pentru tratarea endometriozei. De ce este aceasta afectiune atat de greu de diagnosticat?

„Multa vreme, cercetatorii au crezut ca este doar o boala ginecologica – ca nu afecteaza decat reproducerea feminina, astfel incat femeile erau adesea tratate doar atunci cand prezentau infertilitate (…) Trebuie sa recunoastem ca efectele endometriozei se extind mult dincolo de reproducere”, explica Dora Koller.

Foto: freepik.com