3 schimbari alimentare simple care reduc efectele endometriozei

1
De Maria Constantin
27 apr. 2023

Anumite alimente contribuie la agravarea durerilor provocate de endometrioza, altele le reduc si ajuta la mentinerea sub control a acestei afectiuni.

Selectand alimentele corecte si profitand din efectele lor terapeutice, entometrioza poate fi tinuta sub control. Sunt de ajuns trei schimbari ale regimului alimentar pentru a simti efectele benefice, scrie Mind Body Green.

1. Mananca mai multe verdeturi

Unele verdeturi, ierburi si legume verzi au proprietati uimitoare, inclusiv cantitati mari de acid folic, fibre, vitaminele A, C si K, calciu si fier. Este recomandat sa introduci in dieta mult kale, varza, chard elvetian, broccoli, spanac si mustar brun, pentru ca sunt bogate in nutrienti si au proprietati antiinflamatorii.

Ideal ar fi sa cauti cat mai multe variante posibile si sa ai o dieta cat mai diversa. Merita sa incerci si spanacul salbatic, frunzele de papadie si Coada soricelului.

Verdeturile te pot ajuta sa reduci unele dintre cele mai intalnite simptome ale endometriozei, precum balonarea, durerea, dezechilibrul hormonal si tulburarile digestive.

2. Evita alimentele care provoaca inflamatii

Alimentele de acest timp se regasesc de obicei in dieta de tip occidental care le provoaca mai multe inflamatii si dureri femeilor care sufera de endometrioza. Glutenul din produsele fainoase este un exemplu. E recomandat sa eviti complet glutenul pentru a permite mucoasei intestinale sa se vindece, imbunatatind absorbtia si reducand inflamatia. Poti inlocui cele mai multe produse cu gluten cu inlocuitori precum quinoa, hrisca si mei.

Este recomandat sa alegi alternative organice pentru a evita dioxina, un pesticid despre care exista informatii ca are legatura cu endometrioza.

Celalalt produs important care trebuie evitat este zaharul. Acesta declanseaza hormoni precum prostaglandinele, care pot contribui la un nivel ridicat de estrogen si la crampele uterine, fiind asociate cu durerile endometriozei. Evitand zaharul, eviti eliberarea prostaglandinelor si reduci durerea si inflamatiile. Cauta sa consumi produse proaspete si cat mai putin ambalate. Un mod excelent de a evita pofta de dulciuri este sa bei un ceai chai caldut sau sa consumi fructe dulci ori curmale.

Viata cu endometrioza – ce ar trebui sa stii despre aceasta afectiune cumplita

Alte alimente care provoaca inflamatii asociate cu endometrioza sunt lactatele, grasimile saturate, sarea si cafeina.

Se recomanda, de asemenea, consumul de alimente bogate in magneziu, acizi grasi omega-3, glutation si vitamina C – pestele gras salbatic, fructele, legume si deserturi care contin cacao.

3. Imbunatateste-ti flora intestinala

Endometrioza este considerata o boala autoimuna de Asociatia de Endometrioza a Americii si de mai multe studii. Peste 70% din sistemul nostru imunitar se afla in tractul intestinal, astfel ca e important sa te concentrezi pe crearea unui microbiom sanatos.

Poti face asta consumand produse fermentate, precum varza murata, bere cu ghimbir si iaurt facut in casa cu lapte de cocos.

Ideea e sa-ti sustii flora intestinala cu multe fibre si nutrienti benefici si sa reduci consumul de calmante si tratamente hormonale, care ucid flora benefica.

In concluzie, tot ce mananci influenteaza modul in care te simti. Ne putem folosi toate puterile pentru a ne simti mai bine sau pentru a ne vindeca alegand cu grija alimente care sa ne serveasca nevoile.

Foto: Freepik.com