Mai mult ca niciodata, varsta biologica nu mai spune mare lucru despre cat de „batrani” suntem. Oamenii incep sa arate din ce in ce mai tineri chiar si la varste pe care altadata le consideram „inaintate”. Sigur, operatiile estetice realizate prin tehnologii avansate schimba mult regulile jocului (vezi schimbarile drastice de look ale celebritatilor precum Kris Jenner, Lindsay Lohan sau, mai recent, Emma Stone), dar acum nu vorbim despre asta, ci despre cum sa te mentii tanara in mod natural, prin grija fata de propriul corp.
Oamenii de stiinta cerceteaza acum dincolo de varsta cronologica, concentrandu-si atentia pe ceva numit varsta epigenetica – un marker mai precis al modului in care celulele imbatranesc. Si, conform unor noi cercetari, ceea ce mananci ajuta enorm la incetinirea acestui proces.
Intr-un studiu publicat in revista Aging, cercetatorii au descoperit ca anumite alimente pe baza de plante, denumite adaptogeni metilici, au fost semnificativ asociate cu o reducere a varstei epigenetice. Aceste alimente includ turmericul, usturoiul, rozmarinul, fructele de padure, ceaiul verde si ceaiul oolong.
Ce este varsta epigenetica si de ce conteaza
Varsta epigenetica este o masura a imbatranirii biologice bazata pe metilarea ADN-ului, un proces care eticheteaza ADN-ul nostru si ajuta la controlul genelor care se activeaza sau se dezactiveaza. Pe masura ce imbatranim, tiparele de metilare a ADN-ului se schimba, iar aceste schimbari pot fie accelera, fie incetini procesul de imbatranire la nivel celular.
Pentru a masura acest lucru, cercetatorii au folosit ceasul epigenetic al lui Horvath, un instrument validat pe scara larga care estimeaza varsta biologica prin analizarea modelelor de metilare a ADN-ului.
Cum influenteaza dieta ADN-ul
Aceasta analiza s-a bazat pe date din studiul Methylation Diet and Lifestyle, un studiu pilot randomizat controlat care a implicat barbati sanatosi cu varste cuprinse intre 50 si 72 de ani. Participantii au urmat un program de opt saptamani care a inclus o dieta bogata in nutrienti, in mare parte bazata pe plante, impreuna cu exercitii fizice, somn si ghiduri de gestionare a stresului.
Cercetatorii au vrut sa inteleaga de ce unii participanti au experimentat reduceri mai mari ale varstei epigenetice decat altii. Se pare ca raspunsul se gaseste in anumite alimente pe care le-au consumat.
Dupa ajustarea cercetarilor pentru pierderea in greutate si varsta biologica initiala, oamenii de stiinta au descoperit ca persoanele care au consumat mai multe alimente adaptogene au prezentat reduceri mai mari ale varstei epigenetice. Mai exact, analiza statistica a aratat ca aportul de adaptogeni a fost semnificativ asociat cu o varsta epigenetica mai mica (cu aproximativ un an).
Cu alte cuvinte, cu cat se consumau mai multi adaptogeni metilici, cu atat celulele se comportau ca si cum ar fi fost mai tinere.
Cum actioneaza aceste alimente la nivel celular
Alimentele din acest studiu (in principal ceaiul verde, turmericul, fructele de padure) sunt pline de polifenoli care influenteaza enzimele cheie responsabile de metilarea ADN-ului. Acesti compusi afecteaza, de asemenea, caile celulare majore care regleaza metabolismul, cresterea si supravietuirea, toate acestea fiind legate de modul in care imbatranim.
Unii dintre acesti compusi ar putea chiar afecta telomerii, „capacele” protectoare de la capetele cromozomilor care se scurteaza odata cu varsta. Ingrediente precum EGCG din ceaiul verde, curcumina din turmeric si antocianinele din fructele de padure pot ajuta la mentinerea functiei telomerilor in celulele sanatoase, ajutand in acelasi timp la eliminarea celor deteriorate sau potential canceroase.
Greutatea corporala nu este un factor decisiv
Este interesant ca slabitul nu a fost asociat cu reduceri ale varstei epigenetice in analiza finala. Acest lucru contesta ideea ca restrictia calorica este responsabila pentru incetinirea imbatranirii biologice, cel putin pe termen scurt. In schimb, rezultatele sugereaza ca ceea ce mananci ar putea conta mai mult decat cat de mult mananci, cel putin cand vine vorba despre markerii epigenetici.
Foto: Instagram/@helenowen

1