Daca te intrebi care este secretul unei vieti lungi, ar trebui sa te uiti mai atent la ceea ce pun in farfurie cei mai longevivi oameni de pe planeta. In comunitati din intreaga lume, cunoscute sub numele de „Zone Albastre”, locuitorii au o speranta de viata mult peste medie, iar micul dejun joaca un rol crucial in rutina lor zilnica.
„Zonele Albastre” sunt regiuni geografice in care oamenii traiesc considerabil mai mult decat media globala. Printre acestea se numara Loma Linda (California, SUA), Okinawa (Japonia), Sardinia (Italia), Nicoya (Costa Rica) si Ikaria (Grecia). Aceste comunitati nu doar ca au un numar mare de centenari, dar locuitorii lor se bucura si de o calitate superioara a vietii la batranete, evitand boli cronice precum diabetul, bolile de inima si cancerul.
Un element comun tuturor acestor regiuni este o dieta bazata in principal pe alimente integrale, neprocesate, bogate in nutrienti.
Care este micul dejun preferat al celor mai longevivi oameni din lume?
In Loma Linda, California, multe persoane in varsta consuma si au mancat toata viata fulgi de ovaz fierti lent, alaturi de nuci, seminte si fructe uscate, precum curmale sau stafide. Ovazul este bogat in fibre solubile, in special beta-glucan, care ajuta la reducerea colesterolului si imbunatateste sanatatea inimii.
Marge Jetton, in varsta de 105 ani, se trezea in fiecare dimineata la 5:30, lua un mic dejun compus din fulgi de ovaz fierti lent, nuci si curmale cu lapte de soia si un pahar de suc de prune. Apoi mergea pe bicicleta stationara timp de 30 de minute, iar dupa se indrepta catre activitatile de voluntariat la 7 organizatii diferite”, arata un studiu realizat in „Zona Albastra” din Loma Linda.
Cum consuma cafeaua cei mai longevivi oameni de pe planeta
Si locuitorii Okinawa prefera cerealele integrale, precum ovazul sau orezul brun, acompaniate de legume fermentate, care sprijina sanatatea digestiva.
Ce poti sa mananci alaturi de terciul de ovaz
Fructe proaspete si uscate
In Costa Rica, papaya, bananele si portocalele fac parte din prima masa a zilei. Acestea aduc un aport generos de antioxidanti si vitamina C. In Grecia, locuitorii insulei Ikaria consuma deseori smochine proaspete sau uscate, bogate in fibre si compusi fenolici care combat inflamatia.
Nuci si seminte
Cei mai longevivi oameni din Sardinia includ deseori migdale si nuci in micul dejun. In Loma Linda, migdalele sunt adesea amestecate in ovaz. Grasimile sanatoase din nuci reduc inflamatia si protejeaza sistemul cardiovascular.
Bauturi vegetale ca alternative la lapte
In loc de lactate traditionale, persoanele care au avut o viata lunga au consumat laptele de soia sau de migdale. In Loma Linda, laptele de soia este adesea preferat, datorita continutului sau de izoflavone, compusi care ajuta la reglarea colesterolului si la mentinerea sanatatii hormonale.
Cel mai sanatos ingredient de adaugat in terciul de ovaz pentru micul dejun
Tot mai multe persoane opteaza pentru acest superaliment
Din fericire, ovazul nu face parte doar din alimentatia locuitorilor din Zonele albastre, ci este din ce in ce mai consumat in intreaga lume, mai ales in randul tinerilor.
Cercetari realizate in Marea Britanie au aratat ca tinerii cu varste intre 18 si 24 de ani consuma cele mai multe portii de terci de ovaz dintre toate grupele de varsta, 39% dintre acestia avand acest obicei.
Foto: Freepik.com