Cum consuma cafeaua cei mai longevivi oameni de pe planeta

1
De Cristiana Astefanoaiei
30 dec. 2022

Cei mai longevivi oameni din lume s-ar putea sa fi descoperit secretul tineretii fara batranete… in cana de cafea. Uite cum o consuma ei, ca sa fie benefica pentru sanatate!

O dimineata obisnuita este adesea sinonima cu o ceasca de cafea calda pentru a incepe ziua. Dar, in timp ce consumul de cafea este o rutina matinala pentru multi dintre noi, nu acelasi lucru se intampla in multe alte parti ale lumii.

Jurnalistul de la National Geographic si expertul in longevitate Dan Buettner a identificat cinci regiuni din lume in care oamenii traiesc cel mai mult, pe care le-a numit Zonele Albastre. Acestea sunt Nicoya, Costa Rica; Ikaria, Grecia; Sardinia, Italia; Okinawa, Japonia; si Loma Linda, California.

Desi cafeaua este bauta in multe dintre aceste parti ale planetei, obiceiurile legate de momentul si modul in care este consumata variaza foarte mult… iar pentru unii, este total inexistenta.

Ce sa pui in cafea pentru a o face mai sanatoasa. Combinatia buna pentru rinichi si pancreas

Cum consuma cafeaua cei mai longevivi oameni de pe planeta

Acesti indivizi care locuiesc in zonele albastre ale lumii, unde longivitatea este o normalitate, ne ofera o lectie pe care o putem aplica si noi in rutina noastra de dimineata!

Peninsula Nicoya, Costa Rica

Costa Rica – care gazduieste Zona Albastra, Nicoya – este una dintre cele mai mari tari producatoare de cafea din lume.

Cu toate ca multi costaricani sorb adesea cafea toata ziua, Dan Buettner noteaza ca bautura este de cele mai multe ori diluata sau mai slaba decat preparatul obisnuit.

„In Nicoya, cafeaua este un fel de bautura nationala si este consumata pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, cafeaua lor tinde sa fie foarte slaba in comparatie cu, sa zicem, Starbucks”, spune el.

Costaricanii folosesc o gama variata de echipamente de preparare a cafelei pentru a-si prepara java zilnica, dar unora le place sa foloseasca un chorreador, o cafetiera neelectronica cu o baza din lemn cu un mic recipient suspendat care tine un filtru sau o punga din panza de bumbac fixata cu un inel metalic si umpluta cu cafea. Este o modalitate foarte buna de a face o ceasca de cafea foarte aromata.

Ikaria, Grecia

In Ikaria, Grecia, cafeaua nu a fost intotdeauna bautura preferata. Bauturile calde traditionale din Ikaria sunt de fapt ceaiuri din plante precum salvie, oregano si rozmarin, spune Buettner.

„Cea mai mare parte din ceea ce se bea in Ikaria este o cafea de tip turcesc, care este macinata fin. Este adesea servita in cesti mici si este foarte tare”, explica Dan Buettner.

Aceasta cafea fiarta are o consistenta delicioasa, bogata si spumoasa si o metoda unica de preparare care permite ca bobul intreg sa fie consumat, in loc sa fie filtrat.

Similar culturii cafelei din Costa Rica, Ikarianii tind sa bea cafea pe tot parcursul zilei si in contexte sociale, mai degraba decat doar pentru un impuls imediat de energie.

Sardinia, Italia

In Sardinia, multi oameni adora sa viziteze cafeneaua locala pentru bautura lor preferata. Se intalnesc si isi beau incet cafeaua impreuna dupa masa sau ca un stimulent mai tarziu in timpul zilei.

„Sardinia are mai ales obiceiurile de cafea din Italia. Daca iesiti la o cafea, veti vedea cappuccino sau espresso. Nu se consuma atat de mult in casa”, spune Buettner.

Obiceiul alimentar numarul 1 al celor mai longevivi oameni din lume

Okinawa, Japonia

Sa gasesti bautori devotati de cafea in Okinawa este mai rar. In schimb, locuitorii din Okinawa apeleaza cel mai frecvent la ceai – de fapt, potrivit lui Buettner, acestia il beau pe tot parcursul zilei. In aceasta regiune din Zona Albastra, el spune ca oamenii umplu adesea un borcan de frunze de ceai si sorb din el in timp ce isi desfasoara activitatile obisnuite.

Ceaiul verde este cea mai populara varietate in Okinawa. Pe langa aroma sa delicioasa, aceasta bautura este plina de polifenoli si antioxidanti care pot contribui la stimularea functiei cognitive si la intarirea sistemului imunitar.

Loma Linda, California

Spre deosebire de celelalte patru Zone Albastre, aceasta regiune este in mare parte adventista de ziua a saptea, ceea ce inseamna ca cafeina – atat din cafea, cat si din ceai – este evitata din motive religioase.

Cafeaua te ajuta sa traiesti mai mult, dar conteaza si cantitatea, spun studiile

Asadar, acestea sunt secretele oamenilor care traiesc cel mai mult. Care dintre aceste metode de a consuma cafeaua ti se potriveste si tie?

Foto: unsplash.com