Ce sa pui in cafea pentru a o face mai sanatoasa. Combinatia buna pentru rinichi si pancreas

1
De Cristiana Astefanoaiei
16 nov. 2022

Cafeaua noastra cea de toate zilele ne pune uneori probleme. Ne deshidrateaza si ne poate afecta anumite organe. Insa daca folosesti un simplu ingredient atunci cand bei cafea, te asiguri ca te bucuri doar de efectele ei benefice!

Cafeaua, in general, este buna pentru sanatate, continand o multime de antixodanti care intaresc imunitatea. Insa, daca obisnuiesti sa consumi multa pe parcursul zilei, te poti trezi cu neplaceri. Sunt afectate in special organe precum rinichii si pancreasul.

Acest lucru se intampla, cel mai des, din doua motive. Nu te hidratezi corespunzator (cafeaua deshidrateaza), fiind necesar sa bei mereu apa alaturi de ea si sa respecti minimul de 2 litri de lichide pe zi. Al doilea motiv este ceea ce adaugi in bautura ta. Cafeaua cu mult zahar si lapte, precum si alte adaosuri de arome si siropuri, iti va face mai mult rau decat bine.

Medicii recomanda sa bei cafea neagra neindulcita, pentru a beneficia la maximum de efectele ei! Daca nu o poti bea asa, exista un simplu ingredient care nu o face doar delicioasa, ci si buna pentru rinichi si pancreas.

Ce se intampla in corpul tau daca bei cafea pe stomacul gol, potrivit unui specialist

Cafea cu lapte de cocos, o alternativa sanatoasa

Laptele de cocos contine MCFA (acizi grasi cu lant mediu), care sunt diferiti de omologii lor cu lant lung, care se gasesc adesea in carne si produse lactate. Diferenta dintre acesti doi acizi grasi consta in faptul ca MCFA, care se gasesc in laptele de cocos, sunt metabolizati de ficat, in timp ce acizii cu lant lung raman in organism sub forma de depozite de grasime.

Potrivit unui studiu American Diabetes publicat in 2009, incorporarea MCFA in dieta prin alimente precum laptele de cocos poate ajuta la combaterea obezitatii si la prevenirea rezistentei la insulina.

Acizii grasi saturati cu lant mediu care se gasesc in laptele de cocos pot imbunatati sanatatea inimii, potrivit unui studiu recent. Acestia pot sa ucida cele trei tipuri majore de bacterii care cauzeaza placa in artere.

Laptele de cocos contine multi compusi benefici, cum ar fi acidul lauric, lipidele antimicrobiene si acidul capric, care au proprietati antibacteriene, antifungice si antivirale. Organismul transforma acidul lauric in monolaurina, care ajuta la combaterea virusilor si bacteriilor care provoaca herpes si gripa.

Aceste motive ar trebui sa fie suficiente pentru a introduce laptele de cocos in rutina ta de dimineata. Foloseste-l pentru cafea si vei vedea ca te vei simti mai bine.

Cafeaua te ajuta sa traiesti mai mult, dar conteaza si cantitatea, spun studiile

Cum sa iti faci lapte de cocos singura

Pentru o cafea mai sanatoasa, prepara-ti singura laptele de cocos. Este atat de simplu!

200 de grame de nuca de cocos neindulcita maruntita

700-900 ml de apa (foloseste mai putina apa pentru un lapte mai gros si mai cremos!)

Un varf de cutit de sare

optional: 1 curmala sau 1 lingura (15 ml) de sirop de artar pentru dulceata

optional: 1/2 lingurita de extract de vanilie

Pune nuca de cocos, apa (incepe cu 700 ml si completeaza daca e nevoie), sarea si orice adaos intr-un blender.

Mixeaza timp de aproximativ 2 minute sau pana cand amestecul pare bine combinat.

Gusta si adauga, daca e cazul, mai multe curmale, sare sau vanilie. Adauga restul de apa daca este prea gros.

Apoi strecoara amestecul cu ajutorul unui tifon, pentru a scoate tot lichidul. Pulpa o poti folosi pentru a face fursecuri sau checuri, daca vrei.

Laptele se pastreaza intr-un vas etans, timp de 5 zile la frigider.

Prajitura vegana cu cocos pufoasa si cremoasa

Aceasta bautura vegetala din cocos va fi excelent data viitoare cand bei cafea! In ciuda acestui fapt, este totusi important de retinut ca laptele de cocos este bogat in grasimi – ceea ce inseamna ca este bine sa fie folosit cu moderatie.

Foto: depositphotos.com