7 ritualuri de self care pentru intreaga saptamana: Adopta unul pe zi, dureaza doar 15 minute!

1
De Irina Constantin
28 nov. 2020

Ai vrea sa ai mai multa grija de tine, dar timpul nu iti permite?

Stim senzatia si, mai ales, stim cum este sa te simti chiar vinovata pentru ca te relaxezi timp de o ora, in loc sa faci ceva „productiv”, precum curatenie, mancare pentru a doua zi, inca un curs si inca un task.

Ei, bine, ne dorim sa te incurajam sa petreci mai mult timp de calitate cu tine insati, mai ales in aceasta perioada agitata. Chiar daca ai impresia ca doar femeile cu mult timp liber acorda atentie ritualurilor de self care, ai fi uimita sa vezi ca si tu le poti strecura in program, oricat de plina ti-ar fi agenda!

Iata 7 ritualuri de self care pentru toata saptamana!

Luni: Mediteaza

Da, stim ca lunea este cea mai agitata zi din saptamana. Este ziua in care dai piept cu toate e-mailurile necitite de peste weekend, cu toate taskurile noi si cu toate sedintele de echipa de la birou.

Tocmai din acest motiv, ritualul meditatiei este perfect pentru dimineata de luni. Inainte sa te apuci de treaba si sa devii super productiva, acorda-ti zece sau 15 minute pentru a respira profund si pentru a-ti calma interiorul. Poti medita in pat, pe salteaua de yoga sau pe un fotoliu, inainte sa pleci spre birou sau sa deschizi laptopul de acasa.

Marti: Misca-ti corpul

Chiar daca nu esti neaparat o pasionata de sport, miscarea fizica te va face intotdeauna sa te simti mai bine. De fapt, daca ar trebui sa alegi doar unul dintre numeroasele ritualuri de self care, sportul ar fi optiunea perfecta.

Marti, inainte sau dupa programul de la birou, rezerva-ti macar 15 minute pentru a te misca. In sufragerie, in dormitor, in parc sau la sala, fa orice fel de sport care te entuziasmeaza. Fa yoga sau pilates, exercitii functionale sau cardio, danseaza sau fa stretching. Nu conteaza cum, important este sa te misti!

Miercuri: Bea un ceai in liniste

Este mijlocul saptamanii si, cel mai probabil, si tu te afli in mijlocul unei liste imense de taskuri. De aceea, poate ar fi bine sa iei o mica pauza de dupa-amiaza, undeva in jurul orei 16, pentru a savura un ceai in compania… ta!

Pune sarcinile profesionale pe hold, mergi in bucatarie si incalzeste un ibric cu apa. Alege ceaiul preferat si lasa-l la infuzat. Cat timp acesta sta in cana, priveste pe fereastra si fa cateva exercitii de respiratie. Bea-ti, apoi, ceaiul in liniste, fara sa fii distrasa de telefon sau laptop. Te poti elibera complet de ganduri, concentrandu-te pe temperatura si aromele bauturii. Te vei intoarce la birou revigorata si mult mai relaxata!

Joi: Rezolva ceva care iti sta de mult pe cap

Cand vorbim despre ritualuri de self care, cele mai multe dintre ele sunt blande si placute. Totusi, a avea grija de tine implica si a lua decizii rationale, care pe moment nu sunt foarte usoare, dar care apoi iti aduc foarte multa satisfactie.

De exemplu, in fiecare joi, alege sa rezolvi sau sa incepi sa lucrezi la ceva ce te nelinisteste de multa vreme. Poate fi efectuarea unei programari la medic, o discutie dificila cu o persoana draga sau poate doar acea curatenie pe care o tot amani. Fa un prim pas si te vei simti mult mai bine!

Vineri: Petrece timp cu agenda ta speciala

Agenda 2021 Andreea Raicu a fost special conceputa pentru a te ajuta sa ai mai multa grija de tine. Te provoaca zilnic sa-ti acorzi atentie, sa-ti dai timp si spatiu pentru a creste si pentru a fi mai buna cu tine.

Agenda 2021 Andreea Raicu, 89 lei, disponibila cu precomanda, shop.andreearaicu.ro

Fiecare luna are o tema dedicata, astfel incat sa poti sa ai grija de tine din toate punctele de vedere, pe parcursul intregului an, iar provocarile zilnice au fost concepute pornind de la fiecare tema in parte (echilibru, iubire, nutritie, sport, regasire de sine, productivitate etc.).

Alege o provocare din Agenda care are o grija de tine si ocupa-te de sufletul tau pentru cateva minute.

Respira adanc de cateva ori, asaza-te confortabil si gandeste-te la cum ti-a fost saptamana ce tocmai a ajuns la final. Cum te simti? Ce ganduri iti tot trec prin minte? Scrie tot ce iti trece prin cap, fara sa te gandesti sau sa te judeci prea mult. Este o practica eliberatoare, care te va relaxa si, in plus, te va ajuta sa iti pui in ordine sentimentele si gandurile.

Sambata: Fa o plimbare in aer liber

Nu lasa saptamana sa treaca fara sa iesi din casa pentru altceva decat cumparaturi sau alte indatoriri. Fie ca mergi in parc sau doar faci o plimbare in jurul blocului, pe cont propriu, asigura-te ca iti misti corpul in aer liber si respiri adanc.

Aceasta practica te va ajuta sa iti eliberezi mintea de griji sau sa te organizezi mai bine pentru urmatoarea saptamana. Iti poti planifica mental urmatoarele zile sau, pur si simplu, te poti bucura de natura si de razele soarelui, daca ai norocul unei zile senine de toamna sau iarna.

Duminica: Fa-ti o baie calda, fara sa te grabesti

Visezi de mult timp la acea baie fierbinte, cu saruri parfumate si spuma, de care sa te bucuri in ritmul tau. Totusi, de fiecare data, te speli rapid pe par si te rezumi la dus scurt, gandindu-te ca astfel vei „economisi” timp.

Ce ar fi ca, de aceasta data, sa nu iti iei din timpul tau pentru a salva timp pentru altcineva sau pentru alte lucruri? Ramai in cada macar pentru zece minute, aplica-ti mastile preferate de par sau pentru ten, maseaza-ti corpul cu uleiuri frumos mirositoare si lasa-te sa te relaxezi complet. La final, iti vei multumi!

Foto: Unsplash.com